Pressinbjudan inför tisdagen den 11 juni: Årskurs 2-elever från Fagervallsskolan åker på studiebesök till Långbergets gård, välkommen att delta!

Efter ett helt läsår med digitala studiebesök ska eleverna som går årskurs 2 på Fagervallsskolan äntligen åka och hälsa på hos Stina Dahlquist som driver Långbergets Gård tisdagen den 11 juni.

Skolklassen och gården har matchats i projektet Framtidens EKOkonsument som drivs av Hushållningssällskapet Jämtland. Projektet jobbar med kunskapsinsatser för att lära barn och ungdomar, samt måltidspersonal som jobbar i offentligt kök, kring ekologisk livsmedelsproduktion.

Stina Dahlqvist som driver ekologiska Långbergets Gård är en fantastiskt engagerad och pedagogisk producent som uppskattar samtalen med eleverna. Nu har hon och skolan ordnat så att eleverna får komma på fysiskt studiebesök! Under dagen ska de bland annat få prata om odlingen och korna, och äta lunch hagen.

Projektet Framtidens EKOkonsument är finansierat av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, LF Jämtland och Hushållningssällskapet Jämtland.

Om Farmer Time:

Tar gården in i klassrummet!

Farmer Time handlar om att bygga relationer och ge elever i grundskolan möjlighet att ställa frågor och diskutera med de som producerar vår mat. Genom Farmer Time får barn och unga möjlighet att ta del av vardagen på gården och förstå vad maten kommer ifrån. Lantbrukare berättar om den spännande utveckling som sker inom lantbruket och svensk livsmedelsproduktion, de inspirerar till att studera och arbeta inom den gröna näringen i framtiden.

Tillsammans ger vi morgondagens samhällsmedborgare, konsumenter, företagare, beslutsfattare, politiker och tjänstemän kunskap om svensk livsmedelsproduktion.

Hur går det till?

I Farmer Time träffas en skolklass och en lantbrukare var 3:e vecka under ca 10 minuters videosamtal under ett års tid. Lantbrukaren tar med skolklassen till olika aktiviteter på gården, på fältet, i traktorn eller kanske på kontoret för att berätta och förklara vad som händer just där och då under olika delar av året. Under samtalen har eleverna möjlighet att ställa frågor och diskutera sånt som är intressant. Läraren har möjlighet att koppla samtalen till läroplanen och ge elever verkliga exempel från gården att arbeta med i lärandet.

Det kostar ingenting att delta. Hushållningssällskapet hjälper till att etablera och stödja samarbeten över hela landet.

Kontaktuppgifter:
Linnéa Follinger Hushållningssällskapet Jämtland 063-15 52 11
Stina Dahlquist Långbergets Gård, 0708 777 987