Försörjningsbalans kommun 2.0 – framtidens verktyg för lokal livsmedelsstrategi

I en tid av globala utmaningar och ökad osäkerhet blir frågor om livsmedelsförsörjning allt viktigare. Nu presenterar Hushållningssällskapet en ny och uppdaterad version av analysverktyget Försörjningsbalans Kommun. Genom Försörjningsbalans kommun ger vi kommuner möjlighet att analysera sin försörjningsgrad och därmed fatta välgrundade beslut för framtiden.

– Vi ser en växande efterfrågan på tillförlitlig och väl underbyggd data om lokal livsmedelsförsörjning. Den nya versionen av Försörjningsbalans Kommun gör att vi kan ge kommunerna ännu skarpare insikter och konkreta verktyg för att stärka sin beredskap. Den uppdaterade versionen har vi tagit fram utifrån konstruktiva samtal med olika kommuner, regioner och län, säger Sofia Alriksson, nationell samordnare på Hushållningssällskapet.

Nyheter i Försörjningsbalans Kommun 2.0:

Uppdaterad statistik: Aktuell data som möjliggör mer precisa analyser inkluderar nu även kommunens livsmedelsbehov samt företagssiffror för att sätta fokus på den produktion som redan sker i kommunen och regionen.

Historisk utveckling: Se hur försörjningsförmågan har förändrats över tid.

Förbättrad visualisering: Enklare och tydligare presentation av insikterna.

Bättre beslutsunderlag: Underlag som identifierar sårbarheter och möjligheter för lokal livsmedelsförsörjning.

Säkerhetsvalidering: Analysen har blivit säkerhetsvaliderad.


Ett verktyg för framtiden

Försörjningsbalans Kommun 2.0 är mer än ett analysverktyg. Det är även en strategisk kompass för kommunernas arbete med livsmedelsförsörjning. Genom att synliggöra nuläget, identifiera svagheter och skapa insikter om framtida behov kan kommunerna bättre rusta sig för kris- och beredskapssituationer. Analysen kan med fördel användas som underlag i arbete med risk- och sårbarhetsanalyser, landsbygdsstrategier och för att möta de krav som föreslås i regeringens utredning ”Livsmedelsberedskap för en ny tid”.

– Det handlar om att ha kontroll över sin egen försörjningsförmåga. Många kommuner saknar idag den överblicken, med Försörjningsbalans kommun 2.0 får de ett kraftfullt stöd i sitt arbete med både hållbarhet och beredskap, fortsätter Sofia Alriksson.

61 kommuner har koll på sin försörjningsbalans

Sedan starten 2021 har 61 kommuner i Sverige använt Försörjningsbalans kommun som ett viktigt verktyg för att förstå och stärka sin livsmedelsförsörjning. Genom analyser och strategiska insikter har vi tillsammans med kommunerna tagit betygande steg framåt för landets livsmedelsberedskap.

Hur står sig din kommun i händelse av kris eller krig?

För mer information vänligen kontakta:

Sofia Alriksson
0708 29 30 57
sofia.alriksson@hushallningssallskapet.se