Omvärldsbevakning teknikdemonstrationer
Resan skedde till försöksanläggningen i Saint-Hilaire-en-Woëvre, Frankrike nära gränsen till Luxemburg.
2022-10-14 till 2022-10-15
Omvärldsbevakningen är skriven av Nicklas Bengtsson.
Bakgrund
I projektet Regionala teknikdemonstrationer, finansierad med medel från Landsbygdsprogrammet. Projektet ska visa upp ny innovativ teknik.
Projektledaren blev kontaktad av företaget Arvalis med en inbjudan till partner-event. Där partners till Arvalis som jobbar med att visa upp lantbruksteknik, stötta utvecklingen av lantbruksteknik framförallt validering och anpassning till lantbruksförhållanden.
Tanken med samverkan med Arvalis och deltagande på träffen skulle för projektet innebära a) insikter i hur agtech demonstreras i andra länder b) hitta ny spännande teknik att förmedla till Sverige c) fånga upp insikter kring hur lantbruksföretagare kan öka sin konkurrenskraft med hjälp av agtech.
Om Arvalis
Arvalis är ett statligt institut som fokuseras på växtodling av potatis, lin, spannmål, majs, durra och fodergrödor. Institutet finansieras med främst genom kommissioner från odlare som betalar en skattesats per producerade ton grödor, detta utgör omkring hälften av intäkterna för institutet. Andra hälften består av intäkter från lantbrukare genom fonder hanterade av Franska regeringen, projektverksamhet och kommersiell verksamhet. Sistnämnda är den minsta delen.
Styrningen är baserat på 18 regionala kommittéer med 400 producenter, men också professionella organisationer, myndigheter och en vetenskaplig kommitté. Dessa lämnar inspel till Arvalis utvecklingsprogram.
Arvalis servar en yta med 23 miljoner hektar. De genomför 1 300 årliga fältförsök med 25 000 microplots. Samt genomför 2 miljoner rådgivningsbesök hos lantbrukare om året. Fältförsöken har länge utgjorts mest av grödor, sorter och liknande. Även fältförsök för biologisk mångfald ökar. Arvalis har tillsammans med andra aktörer i Frankrike sjösatt två insatser Unilis och Digifermes som presenterades närmare. Arvalis är ett av de större instituten i Frankrike med 480 medarbetare. Det finns flera olika institut för lantbruksfrågor som alla fokuserar på lite olika områden och inriktningar.
Verksamheten styrs mycket mot hållbarhet just nu, främst biologisk hållbarhet. Arvalis har kompetens kring teknik såsom AI, bildanalys, styrsystem, robotik med mera i kombination till sin lantbrukskompetens.
Mötet
Med på mötet fanns 15–20 personer från cirka 12 olika organisationer eller projekt. Deltagande länder var Frankrike, Belgien, Nederländerna, Spanien, Serbien och Sverige. På mötet och i pauser förekom diskussioner rörande teknikdemonstration och utmaningar för att få lantbruksföretag att använda teknik, men också för att få teknikföretag att skapa lösningar som passar lantbrukarnas behov. Nedan är kommentarer som har förekommit på mötet.
”Det är svårt att få lantbrukare att komma på teknikdemonstrationer. Även om jag haft dialog med lantbrukare som har både intresse och behov av en viss tillämpning så kommer de inte när de väl får en inbjudan”
”Vi brukar i allt större grad bjuda in till Teknikdemonstrationer som är mer hands-on, handgriplig, lätt och aktuell rent av akut. Exempelvis bevattningsteknik under en torkperiod, och kombinera det med lite mer avancerad teknik.”
”Jag upplever att lantbrukarna inte alltid tar till sig tekniken som vi visar upp, de tycker nog steget är för långt från vår experimentella gård till deras egen. Vi tror resultatet skulle bli bättre om vi visar upp det hos lantbrukare som har köpt in tekniken.”
”Vi tror inte på att trycka ut påtvingande åtgärder till lantbrukare i mitt land. Om agroecology är ett krav i CAP skulle det minsta möjliga göras för att uppnå kraven. Det skulle inte göras för att göra ett verkligt avtryck för de ekologiska systemen. Det som har gjorts av lantbrukare nu inom agroecology har gjorts på frivillig basis av lantbrukaren där lantbrukarens syfte har varit att åstadkomma en förändring”
”Vi använder helt och hållet Facebook för att bjuda in och tycker det fungerar hitintills”
”Vi använder mest Facebook men det räcker inte längre, svårt att nå fram i bruset”
”Vi har gjort en undersökning kring hinder för användning av ny teknik:
- Företagaren känner inte att de tjänar in pengarna igen.
- Komplexitet – det är för svårt helt enkelt
- Tid
- Brist på träning
- Datasäkerhet (Data protection)
- Brist på integration – Sammankoppling med andra lösningar
- Behovet stämmer inte med den lösning som erbjuds.”
”Vi måste också tänka på att vi är rådgivare, vår uppgift är att ligga lite före lantbruksföretagen. Bara för att vi ser potential här och nu så måste det få mogna hos målgruppen”
”För att vara helt ärlig, all den teknik vi testar är inte bra eller ännu lämplig att användas på gård. Det finns en risk för lantbruksföretag att hoppa på ny teknik, såsom om den fungerar tillräckligt bra, om den ger de nyttor som de avser”
”Priset på hårdvara såsom kameror, och datakapacitet sjunker, fler och fler standarder och integreringar blir möjliga (exempelvis ISOBUS), och mer och mer mjukvara hanteras som open-source eller public access såsom bildanalys. Detta sammantaget gör att teknikinnovationerna har ett gyllene läge, och tekniskt sinnade lantbrukare kan åstadkomma väldigt mycket anpassade lösningar”
Sammanfattningsvis känns problemformuleringen ut på samma sätt oavsett vilket land. Det är att det finns potential att öka konkurrenskraften med mer lantbruksinriktad teknik, men att det är förhållandevis svårt att få ut denna teknik till lantbrukare, alla funderar på hur de ska få fler besökare på teknikdemonstrationerna och hur de får ännu mer ”adoption of technology”
Tongångarna var:
att teknikutvecklingen inom lantbruket är i sin linda,
att agtech kommer öka kraftigt framöver,
att lantbrukarnas kompetens kring teknik behöver lyftas.
Men också att det finns risker med ny teknik. Teknik behöver valideras och testas.
På en presentation visades nedan bild. Det finns 52 olika datorsystem som används av lantbrukare bara i den region av Belgien som kartläggningen gjordes i. Det innebär 52 olika datakällor som använder data som antagligen nyttjas i ett annat datasystem, med olika inloggningar, med olika uppdateringsfrekvenser och med olika syften. Det behövs inte fler system, det behövs färre och mer integrationer.
Bildkälla: WalDigiFarm ASBL Belgien ©
Det var tydligt att det på flera ställen pågick arbete med olika plattformar, portaler och databaser som kopplar ihop olika system med varandra och nyttjar kraften i stora datakällor. Ett sådant exempel var en databas samlade bilder av grödor, skadegörare, växtsjukdommar och annan påverkan på grödor. Genom den stora databasen som allt fler anslöt sig till hade de en otroligt hög säkerhet på automatisk bildanalys.
Unilis. Är ett projekt som hjälper AgTech innovationer den sista resan till marknaden. I fackspråk TRL nivå 6 till nivå 9. Detta görs genom tre olika insatser,
- Teknisk support genom Arvalis, som har teknisk kompetens kopplad till lantbruket. Motsvarande ett värde på 50 – 150 k€
- Finansiellt stöd anpassat till start-up företagets verksamhet. Motsvarande ett värde på 50 – 150 k€ i ägarandelar.
- Nätverk med mentorer och partners som öppnar dörrar till försäljning.
Projektets syfte är att få fram mer teknik tillgängligt för franska lantbrukare som gynnar franska lantbruksföretagens konkurrenskraft. Teknikföretagen får komma från vilka länder som helst.
Hitintills har detta resulterat i fyra start-ups som Unilis har investerat i. Inairx för bildanalys, Javelot, Biointrant (bakterie mot sjukdom i vete), Hyperplan.
Digifermes
Projektägare är ACTA som är ett tekniskt institut. Digifermes är ett nätverk där flera olika institut kopplade till lantbruk ingår såväl Arvalis vilka är fokuserade på växtodling så finns flera andra institut med andra specialiteter. Exempelvis finns det institut för animalieproduktion, trädgårdsodling med mera. Dessa institut går tillsammans och samordnar sina egna anläggningar men också lantbrukares anläggningar till ett gemensamt nätverk av experimentiella lantbruk, försöksgårdar och fältförsöksanläggningar. Det finns en samordning för försöksverksamheten som inte bara inkluderar grödor, växtnäring, kemikalier utan också ny teknik.
Det har skett viss projektfinansiering men nu finansieras verksamheten genom att gårdarna betalar en medlemsavgift för att ingå i Digifermes nätverket. Testerna utförs till företagen gratis men det finns en urvalsprocess så att enbart de mest intressanta start-up bolagen väljs ut. Utvalda teknikföretag får ta del av anpassade försök, teknisk rådgivning och demonstrationer för lantbrukare gratis, om de är bland de utvalda.
Projektdeltagarna själva benämner projektet som applied research, tillämpad forskning.
Övriga tillämpningar och fältförsök
- Irrigation robot – En självgående bevattningsmaskin med slangspridare visades upp som marknadsförs som Robot-As-A-Service.
- På försöksgården där mötet äger rum genomförs flera olika försök
- Plöjningsfritt försök sedan 1998
- Raps-frö utprovning
- Permanent gräsfält
- Försök med Biologisk mångfald kopplad till träd vid å-kant.
- Försök med biostimulanter och bekämpningsmedel
- Diskussioner kring skedde kring behovet av lantbruksrådgivning i fält med tanke på bildanalys-teknologin.
- Modell för att följa upp genomslaget och storheten i ny teknik presenterades övergripande
- Exempel på tester med punktbekämpning med kemikalier med maskin. Intressant nog byggdes en äldre maskin på med relativt enkel teknik. Efter tester i fält kunde maskinen optimeras och nå en än högre verkningsgrad.
- ”En internationell databas för bildanalys för växter, dess sjukdommar och skadegörare, håller på att utvecklas med enormt hög noggrannhet. Används denna databas rätt tillsammans med rådgivning om åtgärder så kommer det att kraftigt rationalisera växtodlingsrådgivarnas arbete”
- Utveckling, test och justering av radhackning kopplat till mellanrads-grödor skedde med specialbyggd maskin som håller på att lanseras på marknaden.
Bilden ovan: Arvalis försöksgård i Saint-Hilaire-en-Woëvre vilken ingår i DigiFermes nätverket.
Bilder från föreläsningar, presentationer och diskussione.