Konferens för rådgivande organisationer
Omvärldsbevakning: Konferens för rådgivande organisationer i Europa tar avsprång i lantbrukets nollutsläpp
Under fyra dagar möttes hundratals rådgivare från Europa på en EUFRAS-konferens med temat ”Adaption to net zero”. Genom talare, workshops, nätverkande och studiebesök fick vi deltagare möjlighet att diskutera verktyg för rådgivning – med målet att minska lantbrukets klimatpåverkan.
Konferensen, som startades med referenser till det klonade fåret Dolly och Skottlands tekniska utveckling sedan dess, samlade cirka 200 rådgivare från 15 olika länder. Syftet med dagarna var att stärka nätverket mellan rådgivare i olika länder och stärka kunskaper inom lantbruksrådgivning. Denna omvärldsbevakning och reflektion tar avstamp i ämnet teknik utifrån innehållet på konferensen. Hur uppfyller vi lantbrukets behov, hur gör andra och vad behöver vi som rådgivare för kunskap för att få ut mer teknik till lantbruket?
Uppsnappat från föredrag
Under en workshop diskuterades ”New technology and data – tools for advisors”. Ämnet teknik i lantbruket togs även upp under föredrag.
- Digital twinning- En digital tvilling är en digital modell av en påtänkt eller verklig fysisk produkt, system eller process som fungerar som digital motsvarighet, såsom simulering, integration, testning, övervakning och underhåll. Ett pilotprojekt gav bättre matchning av mjölk för optimal tidshämtning av mjölken. Genom digital twinning kom man fram till att mjölken inte hämtades tillräckligt snabbt. Detta gav i sin tur sämre kvalité och högre kostnader för lantbrukare. Mycket samverkan behövs för att få till Digital Twinning.
- Verktyg för att kartlägga utsläppen på lantbruk. Frågan kring vem kommer få fördelar av informationen om hur mycket koldioxid som lantbruket producerar diskuterades. Lantbrukaren är uppfinningsrik och kommer alltid på något nytt hur de kan minska utsläppen efter att ha fått en kartläggning av utsläppen. Detta ska användas som ett positivt verktyg i stället för ”pinne”.
- Eurofins – Sensorer i fältet för att veta exakt när lantbrukaren ska skörda. Kalibreras av labben. Har gett positiva resultat och kostnadseffektiviseringar.
- Precision solution – kameror som identifierar ogräset och endast sprayar där ogräset växer. Sparar 90% av besprutningen. Målet måste vara bättre resultat, spara pengar och mer hållbart. Först då kommer agtechbolagen bli ekonomiskt försvarbara.
Från deltagarnas diskussioner
- Mycket diskussioner kring biodiversitet. Att det är extremt viktigt för lantbrukets framtid.
- Viktigt att kommunicera hur ”farming as usual” inte är möjligt. Låta lantbrukaren prata vad den faktisk gör -specifika åtgärder- för att sticka ut hakan och vara exempel för andra lantbrukare.
- Rådgivningen behöver ”education skills and rescourse to deliver best practice” sa en av deltagarna under en diskussion om rådgivningens roll i omställningen. I utveckling av klimatrådgivning behövs deltagaraktivitet från rådgivande organisationer. Svårigheten är hur gör man det när det finns konkurrenter bland rådgivare. Rådgivare måste själva utveckla rådgivningen, inte som en modell uppifrån.
- Att agera som en ”multiplier” diskuterades. Att sprida kunskap mellan rådgivare men också mellan lantbrukare för att få med fler på tåget, inte bara de som är ”early adaptors”.
Från studiebesök
”Farmers are asset rich and cash poor” – säger den skotska rådgivningskollegan Callum som både agerat reseledare, fiolspelare och föreläsare under konferensen. Ett talande citat som beskrivande för hur värdet i lantbruket är ojämnt fördelat. Att ge möjligheter till diversifiering ger ett bättre flöde på inkomsterna som har potential att balansera annars ekonomiskt svåra månader. Rådgivaren har en viktig roll att förklara för och leda företagaren i satsningar på diversifiering. Att prata om ekonomiska betydelsen för diversifiering, hur mycket mer tjänar lantbrukare som faktiskt sysslar med diversifiering. Utbildning/studiebesök i diversifiering för lantbrukare är viktigt för att skapa effekt. ”Att få möjlighet att också se lantbrukare från andra länder kan ibland visa att gräset inte är grönare på andra sidan” uttryckte en av deltagarna.
Förklaring
EUFRAS- European forum for agricultural and rural advisory services
IALB –International network for german speeking advisors
SEASN- Seouth easter advisory service network
SRUC- Scotland´s rural collage
SAC – Independent advice for agricultural, food and land-based businesses in Scotland
Sammanfattande reflektioner
Rådgivare måste vara nära lantbrukaren. Vi kan inte implementera råd som inte ”makes sence”.
Tekniken finns – det är hur vi utbildar rådgivaren i både teknik och sociala förmågor som kan ge nytta hos lantbrukaren. ”Developing people to get mental resilience”.
Det var mycket lärorikt att medverka på konferensen och som anställd på Hushållningssällskapet hoppas jag att vi kan skicka rådgivare eller ämnesansvariga på dessa nätverksträffar. Det är viktigt att lyfta huvudet och inte bli förnöjsam. Vi måste förbereda lantbrukarna på bästa sätt för att möta klimatomställningen- det ibland upplevas obekvämt för rådgivaren. Rådgivningens roll är att rusta sina kunders företag och möta kommande utmaningar. Klimatförändringarna är, eller kommer bli, i centrum för lantbrukets framtid och förutsättningar. Därför behövs rådgivningen förändras för att kunna motsvara de förväntningar som finns. Kunskapen måste levereras på ett begripligt sätt med tydliga mål uppsatta. För rådgivarens egen utveckling så är kunskapsutbyte och internationell samverkan en metod som kan ge rådgivare möjlighet att lyfta blicken och tydligare se sin egen roll i förändringsarbetet.
Ida Lindman, 063-15 52 04, Ida.lindman@hushallningssallskapet.se
Konferensen hölls på Dynamic Earth i Edinburgh, vid foten av Arthurs Seat.