Möt Eleonor Schütt – Matkonsult på Hushållningssällskapet Västra

Eleonor har ett brinnande intresse för mat och har en enorm passion för sitt arbete. På Hushållningssällskapet får hon arbeta med allt från inspirationsföreläsningar till apputveckling – det bästa av alla värdar.

Matkonsult på Hushållningssällskapet Väst.
Eleonor har ett brinnande intresse för mat och har en enorm passion för sitt arbete. På Hushållningssällskapet får hon arbeta med allt från inspirationsföreläsningar till apputveckling – det bästa av alla värdar.

Hur jobbar du i din tjänst?

Behovet och intresset kring tjänsterna är stora och variationen är enorm.
Som Matkonsult på Hushållningssällskapet är man en del av en oberoende kunskapsorganisation. Kunskapen vi sprider vilar på vetenskaplig grund vilket är en enorm styrka. Vi arbetar också enligt nordiska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets rekommendationer.

Jag själv arbetar en hel del i projekt och har bland annat arbetat med projektet MatGlad, en receptapp som är en metodisk och inspirerande matlagningsapp med över 200 000 nerladdningar. Syftet med MatGlad är att inspirera och att göra det lätt för alla att laga mat. Appen innehåller både recept på kött, fisk, vegetariskt, bröd och desserter.

 

Vilka jobbar du med, vem eller vilka är dina kunder?

Variationen på kunder är väldigt stor. Våra största kunder är personal inom vård, skola och omsorg, både omsorgspersonal och måltidspersonal.

Uppdragen inom offentlig sektor kan vara tex utbildning för kockar om att vara klimatsmart, om miljö och matsvinn, specialkost, livsmedelshygien eller att laga mer vegetariskt. Det kan vara utbildning inom service och bemötande både som kock och personal vid äldreomsorgen om hur man gör för att stimulera måltiderna på ett positivt sätt, då inte bara själva maten utan hela upplevelsen som god och näringsriktig mat i en trivsam miljö.

Vi arbetar även med småbarnsföräldrar på BVC, bland annat med rörligt material på youtube, då i syfte att informera och sprida kunskap om barnmat.

Med företag som kunder genomför vi bland annat föreläsningar om vettiga luncher samt vikten om bra mat och hälsa hos skiftarbetare.

Vi arbetar också som processledare vid nya måltidspolicyer, revidering eller nyskapande. En måltidspolicy är en policy om hur ska man arbeta med maten, sett ur ett hälso- och hållbarhetsperspektiv, men också kring bemötandet kring måltiden t ex upprättande av checklistor när det gäller ”före och efter” måltidssituationen, allt för helheten.


Vad är det bästa med att jobba på Hushållningssällskapet?

Hushållningssällskapet är en fantastisk organisation där man får utveckla sina idéer och möjlighet att sprida kunskap och få inspirera olika professioner med allt inom mat och kost. Att ha kollegor inom sina ämnesområden och på andra Hushållningssällskap runt om i Sverige är en otrolig tillgång.

 

Vanliga utbildningar inom yrket:

Hushållslärare, kostekonomer, dietister, gastronomer och folkhälsovetare.