Berättelsen om Arctic Winery

Vars börjar en berättelse? Vår börjar med Gunny Larsson – pionjär inom norrländsk trädgårdsodling och en av de främsta forskarna inom området svensk bär- och fruktforskning.

Ljus och mörker. Värme och kyla. Natt och dag. När platsen får styra valet av gröda blir smakerna bäst.

De ljusa, kalla nätterna i Norrbotten är perfekta för svarta vinbär, som växer sig stora, söta och smakrika. Det visste hortonomen Gunny Larsson som för nästan ett sekel sedan flyttade från Skåne till Öjebyn i Norrbotten med ett enda mål i sikte: att ta fram växter som passade för det arktiska klimatet.

Framstående växtförädlare

Att komma hit till Norrbotten som utomstående, ensamstående och kvinna på 1940-talet kan inte ha varit helt lätt. Vid första anblicken kan ju norrbottningen framstå som kärv och ogästvänlig, men som vi alla vet öppnar sig en varm och mångfacetterad personlighet under den ytan. Gunny Larsson blev kvar i nästan 30 år och med tiden en av de största svenska växtförädlarna någonsin.

På den försöksgård utanför Piteå som Hushållningssällskapet nu äger och driver har hon tagit fram många av de svartvinbärssorter som fortfarande finns i odlingar och trädgårdar runt om i landet. Hon ligger, direkt eller indirekt, bakom både Innat och Hildur – de två sorter som vi tycker passar bäst för vintillverkning.

Innovationsprojekt för att lyfta svartvinbärsodlarna

I Norrbotten har svartvinbärsodlingen traditionellt varit en stark näring. Men de senaste åren har varit tunga. Därför bestämde sig Hushållningssällskapet, tillsammans med ett antal skickliga yrkesmänniskor, att hjälpa svartvinbärsodlarna i norra Sverige att få bättre betalt för sina bär.

Vi startade ett innovationsprojekt för att ta fram en verkligt unik produkt och efter att ha gått på i stort sett varenda produktionsrelaterad mina som finns kan vi äntligen låta vårt vin träffa folk. Det är där det gör sig som bäst.