Framtidens grödor baljväxter och spannmål i fokus

Målgrupp: storhushåll och restaurang.

Sverige har förutsättningar att producera vegetabiliska grödor med stor och intressant mångfald, smak- och näringsmässigt!

Lär känna de nya och traditionella svenska gröna råvarorna, t ex sötlupin, olika linser, quinoa, gröna åkerbönor, speltvete, havreris och kvarngryn m fl.
Att servera mer växtbaserad mat är både spännande och utvecklande. De offentliga kökens och restaurangernas menyer kan inspirera och visa vägen till den goda grönare maten och på så sätt bidra till hållbar utveckling, hälsa och ökad självförsörjningsgrad.

Innehåll

  • Inledning och presentation av Framtidens Grödor
  • Måltider för framtiden – svenska ”nya” grödor och produkter med potential – Cecilia Sassa Corin matkonsult, och Marie Hanson hortonom, Hushållningssällskapet Västra
  • Svenska kulturspannmål med mervärden – Niclas Dagman, Föreningen Allkorn
  • Klimatsmarta matgryner från lokala bönder – Otto Andersson/Staffan Pehrson produktutvecklare från Fazer Kvarn (Frebaco)
  • Framtidens mattallrik med baljväxter och fröer från Sverige. – Gunnar Backman, Nordisk Råvara.
  • Goda gröna exempel från våra offentliga kök– Elin Backlund, Måltids Sverige

Åhörarkopior

Den grönare svenska maten, Marie Hanson

Wästgötarna, Niclas Dagman 2020

Goda gröna exempel Elin Backman

Varför spannmalsprodukter, Frebaco

Framtidens grödor, Cecilia Corin

Den nya mattallriken, Nordisk Råvara