Börja generationsskiftet i tid – en jultradition som väcker tankar
Lennart hade pulsat genom ungskogen fram till den julgran som han hade sett ut åt sig i höstas. Nu var det inte längre hans egen skog utan äldste sonens. Det var med blandade känslor som han nu skulle fira jul. Förra julen hade inte hela familjen varit samlad hemma hos honom och hans fru som den brukade vara. Hans dotter pratade knappt med honom längre. Hon hade känt sig förbisedd och orättvist behandlad när gården skulle generationsskiftas.
Ändå hade han ju bara gjort likadant som när han fick ta över gården av sin far. Han hade köpt den för taxeringsvärdet och det hade hans son också fått göra. Hans syskon hade i alla fall inte haft några synpunkter på det. I alla fall inte vad han kunde erinra sig. När han tänkte efter så blev syskonen nog inte ekonomiskt kompenserade, men de fick ju i alla fall hugga varsin julgran varje år. Gratis!Dottern hade aldrig nämnt om att hon skulle kunna vara intresserad av att ta över gården. Eller hade hon det?! Överlåtelsen av gården hade ju ändå gått smidigt?! Ja, förutom att dottern inte var nöjd. Men man kan väl inte vara alla till lags?
Det är här är frågor som många lantbruksfamiljer brottas med – särskilt när julen närmar sig och familjen samlas. På Hushållningssällskapet i Jönköping är det många av oss som direkt eller indirekt arbetar med generationsskiften. För min del kommer jag in i ett ganska tidigt skede av ett generationsskifte, då jag bland annat jobbar med fastighetsvärdering och skogsbruksplaner.
Det är snart 25 år sedan jag började arbeta med fastighetsvärdering och ungefär 22 år sedan som jag blev auktoriserad lantbruksvärderare. Genom åren har det blivit en hel del värderingar i generarationsskiftessammanhang och de flesta överlåtare är ändå medvetna om och noga med att allt ska gå så rättvist till som möjligt.
Här är några nyckelpunkter att tänka på när generationsskifte kommer på tal:
Vanliga utmaningar vid generationsskifte:
- Överlåtelsemetod: Många gårdar överlåts till taxeringsvärde för att förenkla processen, men det kan skapa spänningar om syskonen inte kompenseras rättvist.
- Intresse för gården: Om bara ett barn visar intresse, eller om flera gör det, hur säkerställer man en rättvis fördelning?
- Ekonomisk kompensation: Övertagaren behöver ofta finansiera kompensation till syskon, vilket kan kräva avverkning av skog eller lån.
- Lagkrav: Fastighetsbildning och arealkrav kan påverka möjliga lösningar.
Tips för ett framgångsrikt generationsskifte:
- Planera tidigt: Inled diskussionen som en del av familjetraditioner, som vid julfirandet.
- Anlita experter: En fastighetsvärdering är en central del av processen för att räkna ut skatteskuld och kompensationsbelopp.
- Utforska alternativ: Delning av fastigheter eller avstyckning kan vara en lösning om flera barn vill ta över.
- Öppen kommunikation: Lyssna på allas synpunkter och önskemål för att undvika framtida konflikter.
På Hushållningssällskapet i Jönköping finns lång erfarenhet av att stödja familjer i dessa komplexa frågor. Med rådgivning kring, generationsskifte, fastighetsvärdering, och juridik kan vi hjälpa er att hitta den bästa lösningen för alla inblandade.
God jul – och kanske och förhoppningsvis även en god start på ett nytt kapitel för gården
Så när årets julgran fälls, varför inte låta den bli startskottet för en ärlig och konstruktiv dialog om framtiden? Tveka inte att kontakta oss om ni behöver vägledning i ert generationsskifte.
Text och foto: Sven-Eric Dahlson