Hull (nöt)

Kontrollpunkt 6

Nöt 6. Nötkreaturens hull är godtagbart

Kontrollen kan omfatta

  • Hur ser nötkreaturens hull ut? 

Vad kan du som lantbrukare göra?

Lämpligt att dela in hullbedömningen i fem klasser:

  • Klass 1 – mycket mager
  • Klass 2 – mager
  • Klass 3 – bra hull vid kalvning
  • Klass 4 – fet
  • Klass 5 – extremt fet.

Mål för kornas hull:

  • Klass 3 är lagom vid kalvning och hullet bör vara minst klass 3 vid betäckning
  • Kornas hull får gärna öka under sommaren, hullklass 4 är lagom vid avvänjningen
  • Låt hullbedömningen ligga till grund för gruppindelningen av korna under vintern
  • Undvik stora svängningar i hull hos korna. Justera utfodringen eller gruppera om djuren i tid.
  • Kolla att djur i samma grupp har ungefär samma hull. Enstaka djur som avviker kan bero på konkurrens vid foderbordet, sjukdom mm. Åtgärda problemet (ex flytta, individuell utfodring, klippning mm)!
  • För djur anslutna till kontrollprogrammet ”Utegångsdjur utan ligghall, nötkreatur” följ råd och regler enligt Instruktion för bedömning av parametrar (gardochdjurhalsan.se)

Vad säger lagen?

Läs mer