Jag vill inte välja någon verksamhet.
Detta innebär att du inte ser innehåll och information som gäller just din valda verksamhet.
Hull (nöt)
Kontrollpunkt 6
Nöt 6. Nötkreaturens hull är godtagbart
Kontrollen kan omfatta
- Hur ser nötkreaturens hull ut?
Vad kan du som lantbrukare göra?
Lämpligt att dela in hullbedömningen i fem klasser:
- Klass 1 – mycket mager
- Klass 2 – mager
- Klass 3 – bra hull vid kalvning
- Klass 4 – fet
- Klass 5 – extremt fet.
Mål för kornas hull:
- Klass 3 är lagom vid kalvning och hullet bör vara minst klass 3 vid betäckning
- Kornas hull får gärna öka under sommaren, hullklass 4 är lagom vid avvänjningen
- Låt hullbedömningen ligga till grund för gruppindelningen av korna under vintern
- Undvik stora svängningar i hull hos korna. Justera utfodringen eller gruppera om djuren i tid.
- Kolla att djur i samma grupp har ungefär samma hull. Enstaka djur som avviker kan bero på konkurrens vid foderbordet, sjukdom mm. Åtgärda problemet (ex flytta, individuell utfodring, klippning mm)!
- För djur anslutna till kontrollprogrammet ”Utegångsdjur utan ligghall, nötkreatur” följ råd och regler enligt Instruktion för bedömning av parametrar (gardochdjurhalsan.se)