Jag vill inte välja någon verksamhet.
Detta innebär att du inte ser innehåll och information som gäller just din valda verksamhet.
Personal (nöt)
Kontrollpunkt 1
Nöt 1. Personalstyrkan är tillräcklig och har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet
I kontrollpunkten ingår grundvillkor.
Kontrollen kan omfatta
- Att personalstyrkan är tillräcklig i förhållande till djurhållningens omfattning. Uppskattning av en rimlig tillsyn- och skötseltid som ägnas djuren.
- Att personalen som ansvarar för skötseln av djuren har tillräckligt med kompetens, till exempel utbildning och/eller erfarenhet, för att bedöma om utfodringen är korrekt (foder och vatten i rätt mängd och kvalitet). Detta görs lämpligen vid anmärkningar på djurens hull.
- Vid brister vad gäller smutsiga djur, djurutrymmen eller skadade djur som inte har fått nödvändig vård klarläggs de bakomliggande orsakerna. Om det finns beredskap på gården för att vid behov tillkalla personal med rimlig inställelsetid, oavsett tid på dygn, eller veckodag m.m.
- Vem som tar larmet vid t.ex. ett strömavbrott i anläggningar med kalvar som fordrar larmanordning.
- I anläggningar med utegångsdjur: om personalen som kör ut foder till djur också har ett tillsynsansvar och i så fall om denne har kunskap om djurgruppering, bedömning av avvikande beteenden hos djuren, kännedom/erfarenhet om den specifika flocken som utfodras m.m.
Vad kan du som lantbrukare göra?
- Skapa nedskrivna tydliga rutiner för varje arbetsuppgift, detta underlättar vid sjukdom och ledighet.
- Skapa ett arbetsschema och ha kontinuerliga veckomöten för att uppmärksamma eventuella arbetsmoment som kräver extra personalstyrka eller omfördelad personalstyrka.
- Se till att personalen får/har tillräcklig kompetens för att tillgodose djurets behov.
- Skapa en telefonlista för:
- personer som kan hjälpa till extra när det behövs, grannar, lantbrukarkollegor m.fl,
- akuta kontakter, som vid brand, skada eller sjukdom,
- veterinär, foderleverantör, jourhavande personal/ ansvarig mm.