Nöt 49. Utfodrings- och vattensystem för kalvar är utformade, konstruerade, placerade och underhålls så att risken för förorening av vatten och foder minimeras

I kontrollpunkten igår grundvillkor.

Kontrollen kan omfatta

  • Hur ofta fodergivan beräknas och justeras.
  • Att lagring och fodertillverkning på gården håller en hög hygienisk nivå.
  • Att fodervagnar skrapas rena från foderrester och rengörs (ca en gång per vecka rekommenderas).
  • Transportvägar till, och hygien på, körbara foderbord, om sådana används.
  • Lagringsutrymmens skick och skötsel.
  • Resultat av foderanalys, har djurägaren tagit hänsyn till resultaten?
  • Om det förekommer djur i för lågt hull.
  • Att kalvar får ett grovfoder eller annat foder som innehåller tillräckligt med järn.

Vad kan du som lantbrukare göra?

  • Djur ska dagligen ges foder av lämplig struktur. Fodergivan ska garantera en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel.
  • Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten som är av god kvalitet. Foder, vatten och utfodringsrutiner ska anpassas efter djurets behov
  • Använd lukt, syn och känsel vid bedömningen av foder och vatten. Bra ensilage ska ha en frisk lukt, syrlig smak och vara svalt.
  • Håll en god hygien vid utfodringsplatsen, fodervagnar och liknande bör rengöras regelbundet, hur ofta beror på vilka fodermedel som ingår och vilken typ av blandare som används.
  • Erbjud gärna kraftfoder och grovfoder i kalvgömman. Börja med mindre giva redan under första veckan. 
  • Håll koll på hull och hälsa.  

Vad säger lagen?