Jag vill inte välja någon verksamhet.
Detta innebär att du inte ser innehåll och information som gäller just din valda verksamhet.
Nöt 49. Utfodrings- och vattensystem för kalvar är utformade, konstruerade, placerade och underhålls så att risken för förorening av vatten och foder minimeras
I kontrollpunkten igår grundvillkor.
Kontrollen kan omfatta
- Hur ofta fodergivan beräknas och justeras.
- Att lagring och fodertillverkning på gården håller en hög hygienisk nivå.
- Att fodervagnar skrapas rena från foderrester och rengörs (ca en gång per vecka rekommenderas).
- Transportvägar till, och hygien på, körbara foderbord, om sådana används.
- Lagringsutrymmens skick och skötsel.
- Resultat av foderanalys, har djurägaren tagit hänsyn till resultaten?
- Om det förekommer djur i för lågt hull.
- Att kalvar får ett grovfoder eller annat foder som innehåller tillräckligt med järn.
Vad kan du som lantbrukare göra?
- Djur ska dagligen ges foder av lämplig struktur. Fodergivan ska garantera en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel.
- Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten som är av god kvalitet. Foder, vatten och utfodringsrutiner ska anpassas efter djurets behov
- Använd lukt, syn och känsel vid bedömningen av foder och vatten. Bra ensilage ska ha en frisk lukt, syrlig smak och vara svalt.
- Håll en god hygien vid utfodringsplatsen, fodervagnar och liknande bör rengöras regelbundet, hur ofta beror på vilka fodermedel som ingår och vilken typ av blandare som används.
- Erbjud gärna kraftfoder och grovfoder i kalvgömman. Börja med mindre giva redan under första veckan.
- Håll koll på hull och hälsa.