Nöt 2. Daglig tillsyn sker normalt av alla djur (mjölk)

Kontrollen kan omfatta

  • Vilka arbetsrutiner finns för den kontinuerliga tillsynen som ägnas samtliga djurkategorier: dessa måste kunna säkra en ”normal” daglig tillsyn inklusive övrig beredskap.
  • Ansvarsfördelningen för personalen (större besättningar och anställd personal). Finns det rimliga möjligheter att utföra tillsynen så som den beskrivs utifrån djurhållningen i besättningen?
  • Tillsyns- och skötselrutiner för djurhållningen. Särskilt då personalstyrkan är reducerad måste det finnas rutiner som säkrar en nödvändig tillsyn på djuren: finns möjlighet att tillkalla personal med rimlig inställelsetid, vem tar larmet på utfodring eller ventilation vid strömavbrott, m.m.?
  • Finns det djur som är nedsmutsade, har obehandlade tryckskador eller andra skador från inredning, stängsel?
  • Finns det djur som har bindslen/grimmor som sitter för hårt mot djurens hud som djurhållaren borde ha uppmärksammat och åtgärdat?
  • Finns det djur med skav- eller tryckskador på nacken på grund av felplacerade nackbommar?
  • Kan tillsynen ske av samtliga djur utan svårigheter? Vägledning Djur som behöver extra tillsyn För vissa djur krävs att tillsynen ska göras oftare än dagligen. Det gäller t.ex. djur som är nyfödda, högdräktiga, sjuka, skadade eller djur som uppvisar avvikande beteende. (Se kontrollpunkt Nöt 3).
  • Tillsynen ska utövas med kontinuitet, den ska vara grundlig, anpassas till djurhållningen, och ska framför allt stå i proportion till behovet av åtgärder (allt som behöver åtgärdas ska ägnas så mycket tid och resurs att det faktiskt blir åtgärdat).
  • Brister som kan relateras till djurens välfärd kan ofta hänföras till punkten bristande tillsyn på djur. Bristfällig klövstatus, sjuka djur som inte omhändertas eller avlivas, trasiga inredningar, otillräckligt eller smutsigt strömedel och bristande hygien i övrigt är exempel som ofta tyder på bristande tillsyn. I kontrollpunkten ingår grundvillkor. Daglig-, och i vissa fall mindre frekvent tillsyn är grundvillkor. (AD, bilaga, punkt 2)

Vad kan du som lantbrukare göra?

  • Se till dina djur dagligen. Notera om något djur skiljer sig från flocken. Exempelvis inte äter, ligger kvar när flocken förflyttar sig, haltar mm. 
  • Om du misstänker att djuret inte mår bra kontrollera
    • Kroppstemperatur (vuxet nötkreatur 38–39 °C, kalv 38,5–39,8 °C)
    • Andetag (15–50 andetag/minut, kalv 20–50)
    • Idissling (7–12 sammandragningar/5 minuter)
    • Puls (60–80 hjärtslag/min, kalv 90–110)
    • Hull och hälta 
  • Vidta åtgärder om djuren uppvisar skada, sjukdom, onormalt beteende m.m. Kontakta veterinär vid sjukdom. 

Läs mer om daglig tillsyn, sid 8 i Bilaga till checklista – Nötkreatur (jordbruksverket.se)

Vad säger lagen?