Jag vill inte välja någon verksamhet.
Detta innebär att du inte ser innehåll och information som gäller just din valda verksamhet.
Personal (mjölk)
Kontrollpunkt 1
Nöt 1. Personalstyrkan är tillräcklig och har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet (mjölk)
Kontrollpunkten ingår som grundvillkor.
Kontrollen kan omfatta
- Att personalstyrkan är tillräcklig i förhållande till djurhållningens omfattning. Du bör kunna, efter dialog med djurhållaren, uppskatta en rimlig tillsyn- och skötseltid som ägnas djuren.
- Att personalen som ansvarar för skötseln av djuren har tillräckligt med kompetens, till exempel utbildning och/eller erfarenhet, för att bedöma om utfodringen är korrekt (foder och vatten i rätt mängd och kvalitet). Detta görs lämpligen om du har anmärkningar på djurens hull.
- Om du till exempel upptäcker brister vad gäller smutsiga djur, djurutrymmen eller skadade djur som inte har fått nödvändig vård bör du alltid klarlägga de bakomliggande orsakerna. I dessa fall kan du även undersöka om det, finns beredskap på gården för att vid behov tillkalla personal med rimlig inställelsetid, oavsett tid på dygn, eller veckodag m.m.
- I anläggningar med kalvar som fordrar larmanordning bör du till exempel fråga vem som tar larmet vid t.ex. ett strömavbrott.
- I anläggningar med utegångsdjur kan du till exempel verifiera om personalen som kör ut foder till djur också har ett tillsynsansvar. I så fall kan du i dialog med djurhållaren, försäkra dig om att denne har kunskap om djurgruppering, bedömning av avvikande beteenden hos djuren, kännedom/erfarenhet om den specifika flocken som utfodras m.m.
Vad kan du som lantbrukare göra?
- Skapa nedskrivna tydliga rutiner för varje arbetsuppgift, detta underlättar vid sjukdom och ledighet.
- Skapa ett arbetsschema och ha kontinuerliga veckomöten för att uppmärksamma eventuella arbetsmoment som kräver extra personalstyrka eller omfördelad personalstyrka.
- Se till att personalen får/har tillräcklig kompetens för att tillgodose djurets behov.
- Skapa en telefonlista för:
- personer som kan hjälpa till extra när det behövs, grannar, lantbrukarkollegor m.fl,
- akuta kontakter, som vid brand, skada eller sjukdom,
- veterinär, foderleverantör, jourhavande personal/ ansvarig mm.