Personal (mjölk)

Kontrollpunkt 1

Nöt 1. Personalstyrkan är tillräcklig och har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet (mjölk)

Kontrollpunkten ingår som grundvillkor.

Kontrollen kan omfatta

  • Att personalstyrkan är tillräcklig i förhållande till djurhållningens omfattning. Du bör kunna, efter dialog med djurhållaren, uppskatta en rimlig tillsyn- och skötseltid som ägnas djuren.
  • Att personalen som ansvarar för skötseln av djuren har tillräckligt med kompetens, till exempel utbildning och/eller erfarenhet, för att bedöma om utfodringen är korrekt (foder och vatten i rätt mängd och kvalitet). Detta görs lämpligen om du har anmärkningar på djurens hull.
  • Om du till exempel upptäcker brister vad gäller smutsiga djur, djurutrymmen eller skadade djur som inte har fått nödvändig vård bör du alltid klarlägga de bakomliggande orsakerna. I dessa fall kan du även undersöka om det, finns beredskap på gården för att vid behov tillkalla personal med rimlig inställelsetid, oavsett tid på dygn, eller veckodag m.m.
  • I anläggningar med kalvar som fordrar larmanordning bör du till exempel fråga vem som tar larmet vid t.ex. ett strömavbrott.
  • I anläggningar med utegångsdjur kan du till exempel verifiera om personalen som kör ut foder till djur också har ett tillsynsansvar. I så fall kan du i dialog med djurhållaren, försäkra dig om att denne har kunskap om djurgruppering, bedömning av avvikande beteenden hos djuren, kännedom/erfarenhet om den specifika flocken som utfodras m.m.

Vad kan du som lantbrukare göra?

  • Skapa nedskrivna tydliga rutiner för varje arbetsuppgift, detta underlättar vid sjukdom och ledighet.
  • Skapa ett arbetsschema och ha kontinuerliga veckomöten för att uppmärksamma eventuella arbetsmoment som kräver extra personalstyrka eller omfördelad personalstyrka.
  • Se till att personalen får/har tillräcklig kompetens för att tillgodose djurets behov.
  • Skapa en telefonlista för:
    • personer som kan hjälpa till extra när det behövs, grannar, lantbrukarkollegor m.fl,
    • akuta kontakter, som vid brand, skada eller sjukdom,
    • veterinär, foderleverantör, jourhavande personal/ ansvarig mm.

Vad säger lagen?

Läs mer