Jag vill inte välja någon verksamhet.
Detta innebär att du inte ser innehåll och information som gäller just din valda verksamhet.
Nöt 21. Stall för nötkreatur äldre än 6 månader har en luftkvalitet och ett stallklimat som är anpassat till djurslaget och djurhållningsformen (mjölk)
I kontrollpunkten ingår grundvillkor.
Kontrollen kan omfatta
- Att det finns tillräckligt med luftintag och frånluftning i form av fläktar, självdragstrummor, öppen nock etc.
- Att ventilationsutrustningen fungerar som den ska (hel, injusterad och ”ren”, det vill säga fri från damm och spindelväv).
- Att placering av luftintagen ger en godtagbar luftfördelning i stallutrymmet.
- Att luftintagens placering och utformning inte förorsakar drag på djuren.
- Att kallras eller annat drag i övrigt inte förekommer på liggplatser.
- Att tillskottsvärme vid behov finns i stallavdelningen eller i delar av denna (t.ex. i utrymmen med spädkalvar eller utrymmen med sjuka djur).
- Att det finns skydd mot att luft kan strömma in i stallavdelningen via utgödslings- eller urindräneringssystemet, t.ex. gaslås i form av gasutsug och gummidukar i tvärkulvert mot gödselbehållare.
- Att det finns skydd mot att luft från annan stallavdelning kan strömma in i stallavdelningen. (Gäller framför allt för mottagningsstallar och stallavdelningar med omgångsuppfödning).
- Förekomst av gödselgaser (ammoniak, svavelväte) i stalluften.
Vad kan du som lantbrukare göra?
- Dålig luftkvalitet indikerar bristande ventilation. Luftkvaliteten mäts vid behov genom att mäta koldioxidhalten i stalluften och den relativa luftfuktigheten i stallavdelningen.
- Kontrollera att luftintag och fläktar är rena och fungerar.
- Se till att sjuka djur har möjlighet till tillskottsvärme vid behov.
Gränsvärden för följande gaser är:
- ammoniak: 10 ppm
- koldioxid: 3 000 ppm
- svavelväte: 0,5 ppm
- organiskt damm: 10 mg/m³
Önskar du hjälp, kontakta exempelvis en byggrådgivare eller motsvarande.
Källa:Hulsen, J. (2008). Kosignaler: En praktisk bok om mjölkföretagande med kon i fokus.© Jan Hulsen, 11.