Webbinarium om granbarkborren

Vad kan du som skogsägare göra för att förhindra skador på din skog? Det är temat på den digitala kurs som anordnas på torsdag.

Granbarkborren har allt sedan det stora utbrottet 2018 skadat nästan 17 miljoner m3sk och stora skador kan vänta även i år. Torsdag den 18:e februari anordnas ett webbinarium om granbarkborren där den kanske främste skogsentomologen, professor Martin Schroeder vid SLU, deltar. Vi diskuterar nuläget och vilka scenarier för granbarkborre som kan vara möjligt 2021.

Vi går genom nuvarande situation för skadat virke, bra adaptiva motåtgärder och möjliga framtida scenarier. Hur stor blir populationen 2021? Vilka motåtgärder kan vi använda och anpassa och med?

-Kursen kommer förklara historiken, förra årets värmningar och lägga prognoser för vad vi kan förvänta oss under året, säger Simon Halling Ekmåne, Skogsrådgivare vid Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge.

-Vi håller på klockan 10-12 via Teams.

Simon hälsar att alla intresserade är välkomna att delta. Anmälan görs på info.h@hushallningssallskapet.se och kursen är kostnadsfri då den ingår i Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.