Nifa efterlyser spännande nya produkter som smakar Värmland!

Har du en produktidé eller en utmärkt råvara som du vill utveckla är det dags att börja förbereda sig!

Nya produkter, vässade företag och ett lyft för branschen. Innovationstävlingen Matverk har många goda sidor och inför femte regionalfinalen bjuds råvaruproducenter och matförädlare från hela Värmland in.

Uppgiften är att samlas kring en lokal eller regional råvara och förädla/utveckla den så att den är färdig att lanseras på marknaden. I laget ska ingå både råvaruproducent och förädlare, men även exempelvis formgivare kan delta. En kvalificerad jury poängsätter bidragen och bedömer allt från smak och finess till förpackning och presentation.

– Produkten måste ha gastronomisk höjd och marknadsmässig potential. En tanke bakom och en plan framåt är mycket väsentligt, säger Margareta Edsgård på Nifa som arrangerar den värmländska regionfinalen.

Fem-tio lag har deltagit varje år i de värmländska regiontävlingarna och kvalitén har successivt höjts. I år hoppas Nifa på minst sju lag – och en pallplats i finalen.

– Det är dags nu! Våra entreprenörer är väldigt duktiga och har vant sig vid samarbetsformen. Rawchokladen från Arvika har fått ett specialomnämnande men nu är det dags för en riktig vinst, tycker Margareta Edsgård.

Hittills har Värmland tävlat med ett skrädmjölsknäcke (Marias Bakverk och Stöpafors kvarn), en dessertost (Maricas Mejeri och Haga Mjölk), en rawchoklad med smak av chaga och lingon (Rawchokladfabriken & Supervaruhuset) och en lemonad på ingefära och aronia (Solbacka Källa och Skogsmat).

 

Tävlingen äger rum den 13 oktober och arrangeras av Nifa. Lagen som tävlar ska bestå av en råvaruproducent och en förädlare/matlagare som tillsammans tagit fram en ny produkt med ett tydligt ursprung i Värmland. Vinnaren får representera Värmland i den nationella finalen i Nyköping i januari.

Läs mer om tävlingen under Värmland här:

Se en kort film om tävlingen här:

Har du frågor om tävlingen, kontakta gärna Kristina Samstorp, tävlingsledare Nifa/Matregionen Värmland på 070-829 09 36.

Sista anmälningsdag 25 september 2016. Deltagaravgift 500kr ex moms / lag som faktureras.