Växtodlingsrådgivning på distans

Coronakrisen har ökat efterfrågan på rådgivning på distans. Det gäller också på växtodlingssidan där fältbesöken går mot säsongsstart.
Just nu rullar vårbruket långsamt norrut och frågan om fältbesök blir allt mer aktuell. Många lantbrukare är lite äldre eller kan höra till riskgrupperna och är försiktiga med fysiska möten.
- Vill kunden inte träffa oss kan vi gå över fälten själva, dokumentera och sedan rapportera till kunden per telefon. Jag tror att det går att lösa, säger Ida Petersson, växtodlingsrådgivare på Vreta kluster.
Vill lantbrukaren ändå vara med men inte ha fysisk kontakt är en möjlighet att åka runt i olika bilar mellan fälten och sedan se till att hålla avståndet när ni gör besiktningen, tipsar hon.
Rådgivning på distans har funnits länge på växtodlingssidan. Lantbrukarna har till exempel kunnat ta bilder med mobilen, på till exempel ett ogräs, och skickat in till rådgivaren för bedömning.
Nästa steg blir rörliga bilder.
- Så snart tekniken är mogen får vi testa det. Samtidigt är det svårt att enbart köra fältbesöket digitalt eftersom du får så många intryck när du står där ute på åkern. Hur känns marken? Hur ser strukturen ut? Det är svårt att få fram på en skärm, säger Anders Adholm, ansvarig för växtodlingsrådgivningen på HIR Skåne.
För växtodlingsplanen finns däremot verktygen för distansmöte redan framme. Genom att dela skärm med kunden via teams eller skype blir dessutom delaktigheten större. Det visar erfarenheten från årets SAM-ansökningarna där många möten skedde på distans.