Vänerlöjrom utsedd till ”Årets Skarpsill 2015”

Kungsfenans pris, Årets Skarpsill 2015, tilldelas i år ”Vänerlöjrom – kvalitetssäkrad rom från 16 vänerfiskare” för satsningen på ett hållbart fiske och en förstklassig produkt med hög och jämn kvalitet. Hushållningssällskapet Skaraborg har ägt projektet och lett arbetet med utvecklingen av det nya varumärket.

 1_lojrom_webbb

Förutom äran är priset på 25 000 kronor, som delas ut av Kungsfenan och Svensk Fisk i samband med Swedish Maritime Day på Svenska Mässan i Göteborg den 20 april.

Vänerlöjrom

Vänerlöjrom är en ekonomisk förening som bildades 2014 och som består av 16 fiskare som alla har lång erfarenhet av hantverksmässig framställning av Vänerlöjrom.

1_lojrom3_webb

 

Om priset
Utmärkelsen Kungsfenan, The Swedish Seafood Award, delas årligen ut i tre kategorier. Årets Skarpsill är juryns speciella pris för innovatörer och entreprenörer med skarpt nytänkande. Utmärkelsen instiftades år 2001 med länsstyrelsen i Västra Götaland som initiativtagare och med Svensk Fisk som genomförare. Syftet med utmärkelsen är att inspirera och premiera inom alla områden som kan bidra till en positiv utveckling av fisk och skaldjur – i havet och i våra sjöar, i fångsten, inom livsmedelsindustrin, distribution och handel, i vår kost och som måltidskultur.