Uppmärksammad matapp till final i europeisk innovationstävling

Matlagningsappar utvecklade med hjälp av Hushållningssällskapet har gått vidare i en tävling med deltagare från hela Europa.

Matlagningsapparna MatGlad och MatGlad-helt-enkelt får europeisk uppmärksamhet och har gått till final i 2020 års Innovation in Politics Award, en europeisk utmärkelse för innovativa och hållbara projekt med tävlingsdeltagare från hela Europa. MatGlad-apparna är framtagna av Hushållningssällskapet Västra i samarbete med Borås stad och är roliga, smarta och pedagogiska verktyg som fungerar som stöd i matlagningen för personer med kognitiva funktionsvariationer.

 När kommunpolitikern Yvonne Persson från Borås stad beviljade medel för anställning av kostpedagog Birgitta Toll togs första steget till det som skulle bli det mångfalt prisbelönta MatGlad-konceptet. Birgitta Tolls engagemang för personer med kognitiva funktionsvariationer i kommunen ledde vidare till Hushållningssällskapet och Margareta Frost-Johansson samt produktionen av MatGlad-apparna. För detta startskott har Yvonne Persson nu blivit nominerad till Innovation in Politics Award 2020, en europeisk utmärkelse för innovativa och hållbara projekt med tävlingsdeltagare från hela Europa. En omröstning bland drygt 1 000 europeiska medborgare ledde till att initiativet och utvecklingen av MatGlad-apparna är ett av de projekt som kan vinna den jurybedömda finalen den 3 december.

– Hushållningssällskapet med Birgitta Toll och Margareta Frost-Johansson i spetsen har gjort ett fantastiskt arbete och lagt ner ett stort engagemang i MatGlad. Nomineringen är dessutom ett kvitto på att vi gör rätt saker från Borås Stads sida – vi främjar lika levnadsvillkor. Som tidigare hushållslärare känns det personligen väldigt roligt att bli nominerad, säger Yvonne Persson.

MatGlad och MatGlad-helt-enkelt ger många människor förutsättningar för att lättare klara sin vardag. Apparna används bland annat av LSS- och funktionshinderverksamheter runt om i Sverige, i undervisningen i hem- och konsumentkunskap, av barn som vill börja laga mat, ungdomar som flyttar hemifrån och av vuxna som av olika anledningar behöver lite extra stöd. Appen i smartphonen eller surfplattan gör att användarna, själva eller med stöd av personal, kan påverka och planera sina måltider, handla och laga mat. Något som tidigare varit omöjligt för många.

– MatGlad hjälper människor till ett mer självständigt, hälsosamt och socialt liv. Att kunna laga sin egen mat betyder mycket för självförtroendet och självkänslan. Ett europeiskt pris av den här digniteten ger helt nya möjligheter till spridning även utanför Sverige, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet.

 – Det är väldigt roligt att MatGlad har gått till final. Yvonne Persson i Borås vågade fatta det politiska beslutet som har förbättrat vardagen för MatGlads tiotusentals användare. Juryn har haft nära 400 projekt att välja mellan, och nu har 10 gått till final i kategorin mänskliga rättigheter, säger Lisa Pelling, ansvarig på Innovation in Politics Awards.

Fakta: 

Om MatGlad-familjen

Uppdraget från Borås stad för 8 år sedan var att hitta ett sätt att sprida matglädje, öka självständigheten och bidra till ökad social samvaro för personer med någon form av kognitiv funktionsvariation. Och på den vägen är det. Idag omfattar MatGlad-familjen totalt 3 appar, kokboken MatGlad, MatGlad e-skola och konceptet Välkommen-på-middag som sprider matglädje och inspirerar andra utifrån det material som producerats. De operativa LSS-verksamheterna inom Borås stad med personer från olika boenden har medverkat bland annat i test- och referensgrupper samt fungerat som bollplank. Inom MatGlad-familjen kommer snart också spelappen GoGlad som gör livet rörligare och roligare för personer med funktionsvariationer. Initialt finansierades MatGlad med medel från Allmänna Arvsfonden, men utvecklingen har varit möjlig främst genom vinster av olika innovationspriser.

MatGlad och MatGlad-helt-enkelt har rönt stor uppmärksamhet nationellt och har hittills mottagit utmärkelser som bl.a. Arvsfondens Guldkornspris (2015), Post- och Telestyrelsens innovationspris (2015), Sveapriset (2015), Västra Götalandsregionens Folkhälsopris (2017), Årets samhällsentreprenör (2019) och Lätta att sprida-priset (2019). Apparna har också nominerats till Guldlänken (2016), Publishingpriset (2018) och Årets Eldsjäl (nominerad var Margareta Frost-Johansson, Hushållningssällskapet Västra, 2020).

Du hittar mer information om MatGlad och hela MatGlad-familjen här 

Om the Innovation in Politics Award

The Innovation in Politics Awards tar demokratiska politikers innovativa arbete ut i rampljuset oavsett partitillhörighet och visar upp det som ett exempel och en förebild för andra. För att identifiera och uppmärksamma det mest banbrytande arbetet i Europa har man skapat utmärkelser för politisk innovation, the Innovation in Politics Awards. Priset är uppdelat i nio kategorier: livskvalitet, ekonomi, ekologi, utbildning, demokrati, digitalisering, mänskliga rättigheter, gemenskap och coronakris. För att komma ifråga för ett pris måste ett projekt vara innovativt, bryta ny mark och samtidigt möta en utmaning i sitt område (kommun, region, land). Projekt som bidrar till ökat deltagande i samhället och hållbarhet premieras.

Du hittar mer information om the Innovation in Politics Award här