Unik stiftelse för att främja rasen fjällkor

Lantbrukaren Lars Trollsås i Jämtland har bildat en stiftelse - Lars Trollsås stiftelse för fjällkons bevarande.

Lars Trollsås från byn Trollsåsen har instiftat stipendiet som ska delas ut med 50 000 kronor per år till företagare som arbetar och verkar för att bevara fjällkon. Stiftelsen förvaltas av Hushållningssällskapet i Jämtlands län och det årliga priset ska delas ut vid Hushållningssällskapets årsstämma. Första utdelningen sker i april 2022.

Det var Lars farfar Per Olof Olsson, född 1874, som år 1906 anlade Trollsåsens avelscentrum för fjällkor. Trollsåsen blev en förebild och en viktig del i fjällkons bevarande. Lars själv har drivit Trollsåsen tills för några år sedan, då den avyttrades. Med start för över 100 år sedan fortsätter Lars att i farfaderns anda ge status till fjällkons utveckling.

En stiftelse av detta slag är helt unik.

-Vi är mycket glada och stolta för möjligheten att förvalta och dela ut detta fina bidrag till fjällkons bevarande, säger Hushållningssällskapets ordförande Mats Gärd.

En jury kommer årligen utse en stipendiat utifrån ansökningar. Priset kan gå till företagare från hela landet som verkar hållbar avel av fjällkor, men jämtländska företagare ska särskilt beaktas.