Frökontrollen

Frökontrollen erbjuder en rad analystjänster åt lantbrukssektorn. Verksamheten består av analys och certifiering av utsäde där de utför uppdrag åt såväl utsädesföretag som lantbruksföretag med hela Sverige som upptagningsområde. De utför även leveransanalyser av spannmål, oljeväxter och trindsäd.

Analysera först – sälj sen!

Att analysera i samband med skörd och att göra en analys av lagret på gården innan leverans är en viktig del för att optimera försäljning och logistik.

Frökontrollen har färdiga paket paket att erbjuda men naturligtvis gör de enstaka analyser också. Mer information om detta finns på beställningssedeln under blanketter.

Provtagning
Tag ut ett större prov, helst på flera ställen i ditt lager och blanda detta väl. Från detta tar du ett mindre prov på ca 800 gram som du skickar till dem. Tänk på att förpacka provet i en innerpåse av plast innan du stoppar det i kuvertet. Provpåsar kan du beställa på deras hemsida eller via telefon på 019-603 27 30
Blankett hittar du här: Klicka här
För information om priser, kontakta 019-603 27 30

Utsädesanalyser

För en hög skörd av god kvalitet krävs ett sunt utsäde med hög grobarhet. Förkontrollen erbjuder analyser som visar kvaliteten på utsädet och hjälper till med betningsbehovet.

En utsädesanalys består av grobarhet, sundhet och tusenkornvikt. Grobarheten bör vara över 85%. Sundheten talar om huruvida du behöver beta ditt utsäde eller inte. Tusenkornvikt används tillsammans med grobarheten för att räkna ut den mängd utsäde som behövs per hektar under normala förhållanden.

Provtagning
Frökontrollen behöver ca 250 g för en utsädesanalys av stråsäd och trindsäd och ca 150 g av fröer. Om du vill analysera sot, behöver de ca 250 gram extra. Ta ut ett större prov på olika ställen som du sedan delar ner till ett mindre prov, så provet blir så representativt som möjligt. Tänk på att lägga provet i en innerpåse av plast innan du stoppar ner det i provpåsen. Provpåsar kan du beställa på deras hemsida eller på tfn: 019-603 27 30.
Blankett hittar du här: Klicka här

Frökontrollens hemsida

Karta

Hitta din kontakt. Vi väntar på att få höra från dig.