Fiske på Gotland

Vi människor har alltid ätit mycket fisk. Fisken har varit den viktigaste födan under årtusenden. Det kanske kan vara en av orsakerna till vår hjärnas utveckling under evolutionens gång?!

Fisket har i alla tider varit en viktigt näring på Gotland. Här var strömmingen viktigast under lång tid; man åt ca 800-1000 strömmingar per person och år. Förutom detta åt man även torsk, flundra, ål och till fest ”fjällfisk” (t.ex. gädda). En period var strömmingen till och med handelsvaluta.

Tyvärr har vi idag mer och mer ersatt fisken med kött och andra livsmedel och äter idag bara ca 13-14 kg fiskfiléer per person och år. På Gotland fiskas idag främst torsk, lax, piggvar, flundra, strömming, skarpsill och havsöring. Det odlas också flodkräfta.

Läs om vad arkeologernas fynd kan berätta om gotlänningens matvanor. (pdf)

Fisk är nyttigt!

Fisk innehåller många näringsämnen som vi behöver bl.a. D- och E-vitamin, B-vitaminer, selen, jod och – inte minst viktigt – det nyttiga fleromättade fettet (bl.a. omega-3) som vi inte själva kan tillverka.
Omega-3 fett förebygger bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar, är mycket viktigt för hjärnans och synens utveckling och kan troligen förebygga många av hjärnans sjukdomar som t.ex. dyslexi, hyperaktivitet, Alzheimers och demens. Omega-3 fett är effektivt även mot olika inflammatoriska sjukdomar som t.ex. reumatism.

 

 

Välj MSC eller KRAV-märkt fisk i affären

Om vi skall kunna äta fisk även i framtiden behöver vi lära oss hur vi skall bidra till en bättre havsmiljö och ett mer uthålligt fiske genom att välja miljömärkt fisk (fiskarter som inte är överfiskade) och att välja rätt storlek på fisken vi köper. På förpackad fisk och fiskprodukter som säljs i butik kan
du leta efter miljömärkningarna MSC eller KRAV. Dessa står för ett uthålligt fiske som bevarar mångfalden. Den fisk du köper från den lokale fiskaren, fiskhandlaren, i fiskdisken på affären eller äter på restaurang bör vara lokalt fångad. Fråga efter ”rätt” storlek på fisken , det har ibland betydelse för hur ofta och mycket fisk du kan äta eftersom större fiskar av vissa arter kan innehålla mer miljögifter -då de är äldre.

Många produkter, till exempel färdiglagade maträtter, innehåller fisk som importerats från andra delar av jorden. Där gäller allmänt att man som konsument bör fråga i affären och visa att man har ett intresse av att köpa produkter som är producerade på ett uthålligt sätt. Genom medvetna val kan
vi alla medverka till att havets värdefulla resurser utnyttjas på ett varsammare sätt: fiskenäringen, fritidsfisket och konsumenter.

Hur ofta och hur mycket?

Många av oss äter så pass lite att vi faktiskt skulle må bra av att äta mer, och det gäller även fisk från Östersjön. 2-3 portioner fisk eller skaldjur per vecka eller 300-450 g per vecka behöver vi äta för att må bra.

En del fiskar innehåller för mycket miljögifter och dem bör man inte äta för ofta eller för mycket av, speciellt viktigt är detta för barn och kvinnor i barnafödande ålder. Dessutom är det bra att köpa fisk efter säsong.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida om allmänna rekommendationer för fiskätande.

En ny artikel från Svenska Miljöinstitutet om hur dioxinhalten i fisk eventuellt kan påverkas positivt genom rätt handhavande

Läs mer om Fiskeområde Gotland FOG -ett organ för näringsfisket (yrkesfisket och sportfisket)

 

Fiskeprojekt 2013-2014

Här kan du läsa på vår projektblogg vad som händer inom våra fiskeprojekt

Fingermat av fisk 2013

Vad är Fingermat av fisk? Vad har vi gjort inom projektet under 2013 

Det finns tillräckligt med fisk på Gotland om man fiskar rätt sort

Produktutveckling -hur kan outnyttjade fiskarter användas på modernt vis? (pdf)

Fiskenäringen belönad på Hushållningssällskapets årsmöte 6 december 2013

 

 

Rapport om mikrorökerier på Gotland (pdf)

Konsumentinformation om Gotländsk Fisk

 

stor fiskfolder GotlandKonsumentguide om Gotländsk fisk 32 sidor 2013 (pdf) Intressanta fakta och information om de fiskarter du kan fånga runt om och på Gotland med enkla goda recept hur du kan använda din Gotländska fisk

 

Fickguide om Gotländsk fisk 2013 (pdf) (pdf)

Så här ofta och mycket kan du kan äta av den
Gotländska fisken och HÄR får du tag på den!

 

 

 

 

 

Hur gör jag med min fångst?

Fiskrecept

Strömmigsfestliga recept del 1

Strömmingsrecept för fest del 2 (pdf) 

 

Svensk Fisk tipsar om hur du styckar och filéar din fisk

Nytt magasin från Svensk Fisk

Läs den på webben  eller ladda ner och skriv ut den HÄR (pdf)

Karta

Hitta din kontakt. Vi väntar på att få höra från dig.