MatGlad – e-skola

MatGlad e-skola är ett lättillgängligt utbildningsmaterial som är pedagogiskt utformat och innehåller kunskap, tips och idéer som är värdefulla för alla när det gäller mat och måltider, men särskilt för de som använder appen MatGlad.

MatGlad e-skola innebär en kompetensförhöjning och vägledning för att inspirera och motivera till bättre måltider. MatGlad – e-skola riktar sig främst till personal i funktionshinderverksamheten, men kan också vara ett praktiskt stöd för alla.

För en personalgrupp finns arbetsmaterial i form av diskussionsfrågor, dilemman och tips som hjälper er att utarbeta en handlingsplan för bättre, hälsosammare mat och större självständighet i måltidsarbetet.

MatGlad e-skola består av två arbetsböcker och en webbaserad utbildning (screenversion) för att introducera appen MatGlad. Allt material är kostnadsfritt och finns samlat som PDF-filer på matglad.nu Arbetsbok 1 och 2 kan också köpas som tryckt material.

Arbetsbok 1 är en introduktion av appen MatGlad och innehåller vägledning och information om hur den fungerar och används i praktiken. Hur appen laddas ner och hur den fungerar när ni väljer recept eller lagar mat, planerar matsedlar eller vill göra inköpslistor. MatGlad e-skola riktar sig främst till personal i funktionshinderverksamheten, men kan också vara ett praktiskt stöd för alla. Arbetsbok 1 kompletteras med en webbaserad e-skola i nio kapitel (screen-version steg-för-steg). Varje kapitel följs upp med underlag för diskussion och verksamhetsplan.

Arbetsbok 2 innehåller grundläggande information och fakta blandat med praktiska och handfasta förslag och tips. Den ger en fördjupad kunskapsbas inom bland annat ämnen som näringslära, livsmedelskunskap, livsmedelshygien och specialkost. Allt baserat på aktuell forskning och vedertagna riktlinjer.

MatGlad e-skola består av

  1. Arbetsbok 1: texter och bilder som visar hur appen MatGlad används i praktiken. Arbetsbok 1 finns även som en webbaserad utbildning (screenversion).
  2. Reflektera och diskutera: ett arbetsdokument med diskussionsfrågor, dilemman och tips där ni kan anteckna vad ni pratat om och diskuterat (kopplad till arbetsbok 1).
  3. Handlingsplan: ett arbetsdokument där ni kan skriva ner vilka förändringar som ni beslutar att genomföra ”direkt” och vilka mål ni har på sikt diskuterat (kopplad till arbetsbok 1).
  4. Arbetsbok 2: ett fakta- och fördjupningsmaterial med mer om mat och måltider med diskussionsuppgifter, dilemman och tips kopplat till varje tema.

Läs mer om MatGlad och ladda ner material till e-skolan på www.matglad.nu
Allt material finns lättillgängligt, kostnatsfritt, som pdf-filer

Vill du beställa en tryckt version av Arbetsbok 1 och Arbetsbok 2:
Böckerna levereras spiralbundna, tryckt på kvalitetspapper med plastade sidor som omslag.

Kostnad per styck för Arbetsbok 1 och Arbetsbok 2 är 250 kr + moms.
Köper du ett paket med både Arbetsbok 1 och 2 är kostnaden 400 kr + moms.
Frakt tillkommer. Beställ genom vår web-butik eller
genom att skicka epost till margareta.frost@hushallningssallskapet.se

 

Bästa innovationsidén

Idén att utveckla MatGlad e-skola var den bästa innovationsidén inom e-hälsa 2015 och belönades med Kvalitetsmässans ”Sveapris”. Prispengarna har använts för att utveckla den här e-skolan. Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, VINNOVA och Kvalitetsmässan, Socialstyrelsen, Famna, Sveriges läkarförbund, SBU, Vision, Sveriges Socialchefer, Swedish Medtech, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet, Vårdalstiftelsen och Vårdföretagarna. Ett bidrag har också erhållits från Stiftelsen Praktiska Hushållsskolans donationsfond.

För mer information om MatGlad

Kontakta Cecilia Sassa Corin, projektledare, Hushållningssällskapet Väst,
telefon 0521 – 72 55 61.

Ladda ner folder om MatGlad e-skola>>

Karta

Hitta din kontakt. Vi väntar på att få höra från dig.