Tio humlesorter testas på Klostergården

Under 2015-2016 har Hushållningssällskapet Östergötland anlagt ett sortförsök med humle med hjälp av finansiering från Region Östergötland. Odlingen ligger i anslutning till Hushållningssällskapet Östergötlands gård, Klostergården, som ligger intill Vreta Kloster kyrka.

Humle används huvudsakligen som smaksättning och konserveringsmedel i öl. Traditionellt har humleodlingen varit utbredd i större delen av Sverige. I början av 1900-talet dalade dock den svenska humleodlingen i takt med att små bryggerier ersattes av stora som ville ha en jämn kvalité på humlen och därför valde att importera från stora odlingar i bl. a. Tyskland och Tjeckien. På senare år har en ny trend med hantverksmässig öl dykt upp med ett kraftigt växande antal mikrobryggerier som startats. Därmed finns återigen ett intresse för svenskodlad humle.

I sortförsöket vill vi jämföra tre sorter som hittats i kvarlämningar från gamla humleodlingar i Sverige med sju utländska sorter som används kommersiellt idag. Totalt testas tio humlesorter i försöksodlingen: Swe 4, Swe 25, Swe 54, Cascade, Pearl, Saaz, Chinook, Hallertau Mittelfruh, Early bird och Northdown.

– Eftersom humleplantorna inte ger full skörd förrän ett par år efter plantering kommer det dröja ett par år innan vi kan utvärdera försöket. Det ska bli väldigt spännande att se resultaten berättar Linnea Persson, projektledare. Vi tror att mognadstiden kommer att vara avgörande för vilka sorter som fungerar att odla i vår region.

Humle behöver någonting att klättra på, i försöksodlingen har ett klättersystem byggts upp av stolpar, vajer och klättersnören. I bakgrunden syns Klostergården.

Humle behöver någonting att klättra på, i försöksodlingen har ett klättersystem byggts upp av stolpar, vajer och klättersnören. I bakgrunden syns Klostergården.

 

Några av Humlesorterna har fått kottar redan första året, på bilden syns sorten Cascade. Det är kottarna som skördas och används till ölbryggning.

Några av Humlesorterna har fått kottar redan första året, på bilden syns sorten Cascade. Det är kottarna som skördas och används till ölbryggning.

 

Projektet finansieras av Region Östergötland

logga-region-ostergotland