Svensk Fjällröding blir Kunglig Hovleverantör

Svensk Fjällröding AB får titeln Kunglig Hovleverantör för sin Landöröding, odlad röding från Landön i Jämtland. Beskedet kom den 10 maj.

– Ett mycket glädjande och efterlängtat besked! Arbetet med rödingen är ett hantverk som alla som arbetar på fiskodlingarna lägger hela sin stolthet i. Utan vår fantastiska personal hade vi aldrig nått en sådan här utmärkelse, säger Elin Mehlhorn, affärsområdeschef för fiskodling på Hushållningssällskapet Västernorrland. I affärsområdet ingår de båda fiskodlingarna Omegalax och Svensk Fjällröding AB.

Svensk Fjällröding har en lång historia av ett leverera röding till hovet. Den smakrika och lättlagade fisken skattas högt av kockar och när Nobelpristagare, kungligheter och andra statsöverhuvuden ska bjudas på svenska gastronomiska höjdpunkter står ofta Landöröding på menyn. Nu senast den 8 april när Kungen och Drottningen besökte Östersund i Jämtland för att uppmärksamma länets insatser med anledning av coronapandemin. Bland andra exempel kan nämnas bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel 2010 samt president Barack Obamas officiella besök i Stockholm 2013. Kungen har idag 130 hovleverantörer och begreppet Kunglig Hovleverantör har kommit att bli ett kännetecken för svensk kvalitet.