Succémodell för lokalproducerat växer

En ny försäljningskanal för lokal mat gör sitt intåg i Sverige. Genom Reko-ringar kan du handla lokalproducerade livsmedel direkt från lantbrukare och mindre producenter.

— Reko-ringar är ett fantastiskt sätt för mindre producenter att nå ut med sina varor. Ringarna gör det också väldigt enkelt för konsumenter att handla mer lokalproducerat, säger Kersti Arvinder, projektledare på Hushållningssällskapet.

Reko-ringarna gör succé och antalet ökar för var dag. Flest Reko-ringar har Västsverige med försäljning av allt från grönsaker till mejeriprodukter. Idag finns det cirka 48 Reko-ringar i landet. Nu kommer konsumenter och producenter i hela Sverige att kunna få råd och tips om hur man bildar sin egen Reko-ring. Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att stimulera bildandet av Reko-ringar över hela landet.

— Reko-ringar bygger på ett starkt, ideellt och lokalt engagemang. Reko-ringar startas inte utifrån, fortsätter Kersti. Det vi kan göra är att hjälpa till med att sprida ringarna till hela landet.
Vill du veta mer, hitta en Reko-ring eller få tips om hur man bildar en ny? Kontakta Kersti Arvinder, kersti.arvinder@hushallningssallskapet.se eller 070-656 61 40.

Bakgrund: Reko-ringarna startade i Finland där de har blivit en riktig framgångssaga. På tre år har försäljningen ökat till uppskattningsvis 30o miljoner svenska kronor, enligt Thomas Snellman som kom på modellen med Reko-ringarna.

Reko är en förkortning av Rejäl Konsumtion. Små och medelstora livsmedelsproducenter annonserar ut sina varor i en sluten Facebook-grupp. De medlemmar som vill gör sina beställningar. Utlämningen sker på en avtalad mötesplats och varorna betalas kontant eller via Swish. Det är enkelt och kostnadseffektivt för producenterna att komma i gång. De sparar tid, kan testa nya produkter och det blir mindre matsvinn. Konsumenterna kan handla många sorters lokalproducerat samtidigt.

Här hittar du Reko ringar i Sverige.

Jordbruksverket finansierar satsningen på Reko-ringar genom Landsbygdsprogrammet.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här.