Stort intresse när odlingsmöjligheter i norr visades upp
Det var både lokala och internationella besökare när branschen slöt upp för Fältdag på Öjebyn Agro Park. Fältförsök, demoodlingar och innovativa utvecklingsprojekt med fokus på möjligheter inom nordligt klimatanpassad trädgårds- och växtodling visades upp på Hushållningssällskapets försöksanläggning.
En ny potentiell klöversort, demonstration av bevattningssystem, växtskydd, gödslingsstrategier och innovativa utvecklingsprojekt för att möjliggöra för gårdar att bli självförsörjande på drivmedel. Det var några av dagens programpunkter.
– Fältdagen är en jordnära och viktig kunskapsarena för att förbättra förutsättningarna för våra lantbruksföretag i norr. Och det som är bra för lantbruksföretagen är också bra för vår lokala livsmedelsförsörjning. Vi behöver fler som odlar mer, och fältdagen är ett av flera verktyg för att stärka livsmedelsberedskapen i norr, säger Marie Lundberg som är affärsområdeschef för lantbruk och landsbygd på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.
Fältdag på Öjebyn Agro Park lockade många besökare, från både när och fjärran. Marie Lundberg på Hushållningssällskapet var nöjd med den stora uppslutningen.
Viktig kunskapsöverföring till näringen
Genom guidade fältvisningar fick den stora skaran besökare från både när och fjärran en unik inblick i försöksanläggningen Öjebyn Agro Parks demonstrationsodlingar och fältförsök med olika grödor och sorter. Här presenterades årets odlingsresultat samt nya metoder och tekniker för odling i nordliga förhållanden.
– Vårt klimat kräver lokal kunskap. Med långa kalla vintrar och en intensiv sommar med sol i princip dygnet runt sätts grödorna på prov. Vår försöksverksamhet är avgörande för att näringen ska få ett bra beslutsunderlag för att kunna välja grödor och sorter med hög odlingssäkerhet och god avkastning i vårt område. Fältdagen är ett viktigt led i kunskapsöverföringen från försöksverksamheten till näringen, och här får man chansen att träffa rådgivare och experter som delar med sig av sin kunskap under trevliga former, säger Lundberg.
Matbrist kan leda till evakuering
Matproduktionen i de nordliga länen har varit vikande under en lång tid, och frågan om den bristande livsmedelsförsörjningen aktualiserades i media så sent som i veckan. Då signalerade Livsmedelverket att staten kan behöva evakuera invånare från norr till söder i händelse av en större kris, på grund av just matbrist.
– Den svaga livsmedelsförsörjningen i norr var ju så klart ingen nyhet för oss som jobbar i branschen. Den eventuella lösningen på problemet var dock ny, i alla fall för mig. Och visst, i ett kort tidsperspektiv och vid en plötslig allvarlig händelse, låt det vara en tänkbar lösning. Men låt oss nu gemensamt kavla upp ärmarna och ändra på den nedåtgående trenden för matproduktion i hela Norrland, säger Lundberg.
Hon menar att det är dags att byta målbild – från att behålla till att öka produktionen i norr.
– I det här sammanhanget känns det extra roligt att vi kan genomföra vår kunskapsspäckade fältdag till gagn för våra lokala bär- och grönsaksodlare, djurproducenter och spannmålsodlare – som är allas våra vardagshjältar. Vi på Hushållningssällskapet jobbar för att driva de gröna näringar framåt, och vi samverkar med aktörer som vill åt samma håll. Tillsammans kan vi vända trenden, och för mig är det en riktigt spännande utmaning.
Anna Stenberg, platschef på Öjebyn Agro Park visar upp försöken med jordgubbar.
Vid fältdagen visades en oljepress, som på gårdsnivå kan producera rybsolja för vidareförädling till biodiesel eller livsmedel samt restströmmar som kan nyttjas som proteinfoder.
Marie Lundberg pratar om gödslingsstrategier i olika spannmålssorter.