Fältförsök,Grönsaker, bär och frukt,Landsbygdsutveckling,Livsmedel, mat och hälsa,Mat och företagande,Mat och hälsa,Naturvård, vatten och miljö,Växtodling

Spannmålsodlare – få kontroll på skadegörarna

Havrebladlus 25 juni. Foto: Hulda Wirsén.

Spannmålsodlare! Bladlössen är aktiva – här får ni full koll på skadegörarna.

I Norrbotten och Västerbotten graderas nu förekomsten av skadegörare i spannmål (svamp och insekter). Detta görs varje vecka bland annat av vår personal på Hushållningssällskapet.

I år ser ut att vara ett insektsår och mycket bladlöss är nu aktiva i fält, något enstaka skifte med spannmål som förfrukt har visat på förekomst av sköldfläcksjuka.  Resultaten för hur läget ser ut hittar du under www.jordbruksverket.se/vsc/uppsala. Klicka på lägesrapport för Norrlandslänen. Du kan prenumerera på dessa data till din mailbox.

Graderingsverksamheten heter prognos och varning och samordnas av Växtskyddscentralen (Jordbruksverket) och kan användas som en del i ett beslutsunderlag vid eventuella växtskyddsåtgärder. Syftet är att följa säsongsutvecklingen och verksamheten som funnits i över 30 år i södra Sverige, har nu även kommit hit till de nordliga länen.

Så gå nu in och följ utvecklingen!

Dela sidan

Fler nyheter

Karta

Hitta din kontakt. Vi väntar på att få höra från dig.