Skördefest i skolträdgården

Nu startar arbetet med att skörda resultatet av elevernas odlarglädje i Skolträdgårdarna. De lokalproducerade grönsakerna ska tillagas och avnjutas.

Under våren har eleverna, tillsammans med lärare och personal från Hushållningssällskapet, planerat och anlagt en trädgård. Efter vattning och skötsel i sommar är det nu dags för skörd och tillagning.

På ett par skolor har de redan skördat dagen innan, så där börjar vi med tillagningen av grönsakerna. På de andra skolorna börjar vi med att skörda. Vi har också lite genomgång av de olika grönsakerna och vilka sätt det finns att tillvarata dem.

Efter tillagningen av grönsakerna serveras de goda rätterna till lunch. Barnen sköter tillagningen med hjälp av lärare samt personal från Hushållningssällskapet.

Hushållningssällskapet driver projektet Ekologiska Skolträdgårdar sedan 1997. Projektet finansieras av Stiftelsen Norrbottens läns Arbetsstugor. Målet är att ge elever, skolpersonal och föräldrar grundläggande kunskaper i odling samt i tillvaratagande och tillredning av grönsaker, örter och bär.

Syftet på kort sikt är ämnesövergripande arbete i skolan samt ett ökat ansvar för förbättring av skolmiljön. På lång sikt att skapa ett intresse för lokalproducerade produkter och god kosthållning.

Höstens skördefester
30/8 Korpilombolo
31/8 Gränsskolan, Haparanda
5/9 Sameskolan, Gällivare
8/9 Hakkas skola, Gällivare