Så vill han göra norra Sverige ännu bättre

Pelle Johansson lämnade journalistbranschen efter 13 år. Nu vill han skapa nya jobb i norra Sverige – med fokus på Norrbottnisk mat. Här är Hushållningssällskapets nya matkonsulent.
Pelle Johansson är ny matkonsulent på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten med placering i Luleå. Han ska arbeta med att hjälpa, stärka och utveckla lokala matproducenter samt med att leda Hushållningssällskapets projekt inom området. Pelle kommer också att fungera som vikarie för vår kommunikatör Oskar Lindblom under hans föräldraledighet.
En viktig del av hans arbete kommer att handla om Norrbottnisk mat, ett projekt som bekostas av medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, och syftar till att utveckla det unika i norrbottnisk livsmedelsproduktion.
– Vi har fantastiska råvaror här uppe, men vi har kanske inte lyckats få resten av världen att förstå det – än. Det ska jag hjälpa till med, säger Johansson.
Går det?
– Givetvis. Norra Sverige har alla möjligheter att bli en lika självklar gastronomisk region som vilket Provence, Baskien eller Toscana du vill. Jag tycker inte ens att det är en utopi – det är fullt möjligt, så bra förutsättningar och så mycket passion och kunskap finns det här.
Hur når man dit?
– Jag tror att väldigt mycket handlar om att faktiskt våga tro på oss själva. Historiskt sett har den norra landsänden ofta setts som tärande – en direkt lögn – och jag tror att det där satt sig på vårt kollektiva självförtroende. Vi måste bort från det, vi har ingen anledning att gå omkring med gamnacke här uppe.
Pelle Johansson har en bakgrund i köksbranschen – där han bland annat jobbat som diskare, köksbiträde och kock – men de senaste 13 åren har han arbetat som sportreporter och krönikör på Norrbottens största dagstidning Norrländska Socialdemokraten.
– Sättet vi ser på oss själva har betydelse. Fram till påsken 1996 var det en etablerad sanning att norrbottniska idrottslag inte kunde vinna. Men Thomas ”Bulan” Berglund la sig på en puck i Frölundaborg, Luleå Hockey tog SM-guld och sedan dess har norrbottniska idrottslag firat stora triumfer. Det gäller att förstå att vi faktiskt kan uträtta stordåd här uppe, säger Johansson.
Men är det verkligen allt som krävs?
– Naturligtvis inte, vi ska inte lura oss själva, det här är inget flum där vi ska sitta i ring och meditera oss till framgång. Ett av projektets mål är att skapa fler arbetstillfällen i branschen – det är väldigt konkret och tufft. Men hushållningssällskapet har jobbat med utvecklingsarbete här uppe i 200 år, vi vet vilket arbete som krävs och har idéer kring vad som ska göras.
Till exempel?
– Jag tror det behövs ett nytt synsätt med större fokus på vad kunden faktiskt efterfrågar, och bättre samverkan mellan olika delar av branschen.
Något konkret?
– Den internationella matmarknaden som kommer till Luleå varje höst är trevlig, jag har stått där och mumsat känguruburgare och polska piroger som alla andra. Någonstans irriterar det mig ändå att vi aldrig fått igång något liknande med norrbottnisk mat. När Storgatan är full av folk som äter uppstekt palt, köttsoppa, renskav och röding har vi åtminstone nått en bit på vägen.