Så odlar du goda och hälsosamma bär i norr

Hur odlar man Jordgubbar och lite mer udda bär som Aronia, Blåbärstry, Havtorn och Saskatoonbär i norr? Här kan du ladda ner två nya häften med odlingsbeskrivningar inför odlingssäsongen.

Ann-Kristin Isaksson, trädgårdsrådgivare vid Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens Öjebyn Agro Park och Elisabeth Öberg, Länsstyrelsen i Norrbotten (Nära Mat) har författat odlingsbeskrivningarna.

– I norr har vi alla möjligheter att producera bär med unika egenskaper. Vi har samtliga förutsättningar som behövs med långa, ljusa, men svala sommarnätter, vilket ger unik smak och arom och framför allt sötare och smakligare bär, säger Ann-Kristin Isaksson.

Ni har också tagit fram odlingsbeskrivningar för lite mer udda bär, kan du berätta mer dom?

– Många av de bär vi odlar idag är faktiskt vilda i Norrbotten – svarta vinbär, röda vinbär, hallon, åkerbär och havtorn, arter som under de senaste seklen förädlats till sorter som ger högre skörd och är lättare att odla i trädgårdar och på åkern. I kompendiet ”Odling av Aronia, Blåbärstry, Havtorn och Saskatoonbär” finns odlingsbeskrivningar för de bär som ibland också går under benämningen ”udda bär” eller ”hälsobär”. De växer vilt i andra delar av världen med liknande klimat som vi har, och som under lång tid har använts som livsmedel, med undantag för havtorn som växer vilt i Sverige, avslutar Ann-Kristin Isaksson.

Ladda ned odlingsbeskrivningarna via länkarna nedan

Jordgubbsodling i norr – 2021

Odlingsbeskrivning Udda bär – 2021

Skrifterna har finansierats via Projektet Nära Mat Trädgårdsutveckling 2018-2021