Rödmurarbin har flyttat in på Lilla Böslid

På gården Lilla Böslid söder om Halmstad kan du nu möta våra rödmurarbin i det nya bihotellet. Bihotellet är ett försök att odla rödmurarbin för att kunna använda de för pollinering av blommande grödor.

Vem har vi här?

De bin som bygger sina bon här heter rödmurarbin (Osmia bicornis på latin) och är ett vanligt bi som finns i Sverige och många andra Europeiska länder. Rödmurarbin är generalister vilket betyder att de besöker och pollinerar hundratals olika vilda blommor samt de flesta blommande grödor. Därför är rödmurarbin en viktig spelare för så kallade ekosystemara tjänster i produktionen av mat.

 

Vad gör vi här?

Bihotellet är ett försök att odla rödmurarbin för att kunna använda de för pollinering av blommande grödor. Rödmurarbin är väldig tuffa och kan även besöka blommor när det är kallt och regnar lite. Därmed kan de komplementera pollinering av honungsbin som inte gillar att ta sig ut i sämre väder.

 

Vad är skillnaden mot honungsbin och solitära bin?

Hongungsbin lever tillsammans i ett samhälle medan rödmurarbin är solitära, vilket betyder att det finns inget samhälle och bara en enskild hona bygger bo. Hon samlar in pollen som klistras löst på hennes mage där det finns tätt hår som håller pollen på plats. Pollen blandar hon sen med lite nektar och saliv som formas till en klump. På klumpen lägger hon ett ägg och därefter stänger hon kammaren med blöt lera. Sista kammaren mot entrén är tom och kallas för bluffkammare. Forskning har visat att kammaren kan vara för att lura parasiter eller för att hålla klimatet i resten av boet konstant men ännu vet vi inte riktig.

 

Varför ser holkarna så tråkiga ut?

I naturen använder rödmurarbin hål i gamla träd och buskar samt i död ved för att bygga sina bon. Därför är det bra om holkarna inte är helt nya utan har varit i bruk ett tag innan. Våra holkar har varit del av olika vetenskapliga experiment och är använda sedan två år tillbaka.