HIR Skåne Press

Rekordmånga sår blommande fältkanter 

I år är det dubbelt så många lantbrukare, jämfört med i fjol, som väljer att så blommande fältkanter till förmån för biologisk mångfald. I samarbetsprojektet Hela Sverige Blommar kommer drygt 1600 hektar åkermark blomma för att gynna våra pollinatörer och fältvilt. 

På fem år har antalet blommande fältkanter i åkerlandskapet ökat markant. I Skåne sår man i år dubbelt så mycket frö jämfört med 2023 och tack vare sponsrande företag har man lyckats tillgodose lantbrukarnas stora efterfrågan på blomsterfrö. Projektet har även inspirerat andra lantbrukare till att så blomsterkanter vilket ger ännu fler blommande ytor än va som är inräknat i Hela Sverige Blommar. 

– Vi börjar se långsiktiga beteendeförändringar hos lantbrukarna nu vilket var ett av målen när vi startade. Många av lantbrukarna satsar på biologisk mångfald för att de vill, inte för att de måste, säger Mattias Hammarstedt som är projektledare.  

Totalt deltar 740 lantbrukare från norr till söder och drygt 800 hektar åker kommer sås in nu under våren. Skåne står för ungefär hälften av de siffrorna med 400 deltagare och totalt 450 hektar. 

Räknar man in de fleråriga frösådderna kommer det blomma 1600 hektar till förmån för pollinatörer och fältvilt. 

Hela Sverige Blommar är ett samarbetsprojekt som skapar bättre förutsättningar för vårt ekosystem. En blommande fältkant gynnar våra pollinatörer, fältvilt och i slutändan oss människor. Projektet administreras och planeras av Hushållningssällskapet, lantbrukarna odlar och avsätter mark och sponsrande organisationer och företag står för frökostnaden. De enskilda insatserna är små men effekterna blir stora.  

 

I Skåne sponsras projektet av: OLW, Datalogisk, Nordic Sugar, Lilla Harrie Valskvarn, Lyckeby, The Absolut Company, Pågen, Skånefrö, Vattenriket, Felix, HIR Skåne, Skurups Sparbank, Handelsbanken