Pristagare och utmärkelser på Hushållningssällskapet Hallands stämma 2019
I samband med Hushållningssällskapet Hallands årsstämma den 25 april delas det ut priser för insatser inom lantbruket och landsbygden i Halland. Priserna vill lyfta fram företagsamma entreprenörer i olika åldrar och delar av länet som med sin verksamhet medverkar till att utveckla Halland.
Välkommen att närvara vid årstämma och prisutdelning.
Programmet för årsstämman:
15:30 Välkommen! Kaffe och fika.
16:00 Presentation av Hushållningssällskapet Hallands verksamhet
17:30 Årsstämman startar och avslutas med prisutdelning.
Gnistpriset, 10 000 kr + diplom – Nytt pris instiftat 2019!
Alexandra Cronqvist, Tönnersjö – Ekbackens fågel
Gnistpriset ska föräras en nystartad företagare som vågar satsa och ser möjligheter att bedriva ett framgångsrikt företagande i livsmedelskedjan i Halland. Gnistpriset är instiftat med syfte att stimulera och uppmuntra ungt entreprenörskap inom de gröna näringarna. Hushållningssällskapet Hallands styrelse utser pristagare.
Alexandra Cronqvist är en ung driven, entreprenör som startade kycklinguppfödning för några år sedan på föräldragården söder om Halmstad. De flesta kycklingar säljs i lådor till konsumenter som hämtar på gården. Utöver kycklingarna har Alexandra utvecklat verksamheten med utegrisar och får. I somras började hon med grönsaksproduktion. Köttet från grisar, lamm/får och kycklingarna förädlas också till korv, pastej, färs och färdiga maträtter.
– Det är ju fantastiskt, verkligen jättekul att bli uppmärksammad för det arbete man lägger ned, och att kunna visa på att det går att driva företag på landsbygden, säger Alexandra.
Framtidsplaner finns det redan.
– Vi planerar för att bygga en egen gård och bygga upp verksamhet utanför Valinge i Varberg. Där kan vi bygga nytt boningshus och nytt stall. Vi kommer fortsätt satsa på kycklingarna och vill gärna dubbla produktionen, fortsätter Alexandra.
Alexandra är också en drivande kraft i Reko-ringen i Halmstad, där hon är en av administratörerna.
– Det är bara så roligt med kundkontakten. Kundrelationen är otroligt viktig och rolig. Det driver mig till att utvecklas mer och att se till att det är bra kvalitet på mina varor, att man kan stå för något som är riktigt bra, avslutar Alexandra.
Alexandra Cronqvist får Gnistpriset för sitt entreprenörskap och för sitt bidrag till ökad konkurrenskraft och samverkan mellan företag i livsmedelskedjan och visat på de möjligheter som landsbygden och lantbruket förfogar över.
Kontakt: 070-2789118
För framstående insatser på landsbygden,
silverljusstakar + diplom
Henrik Olsson och Malin Nermark, Värestorp, Laholm
På gården Värestorp är Henrik Olsson fjärde generationen. Efter att ha blivit klar lantmästare 2005 gick Henrik in i driften. Tillsammans med sin fru Malin och en anställd driver de ”klassiskt familjejordbruk” med växtodling och djur. Totalt ca 225 ha växtodling varav en del har varit matpotatis och nu satsas det på att odla chipspotatis.
– Att bli uppmärksammad så här känns ju hedrande och roligt. Vi är jätteglada för detta, säger Henrik. Det var lite överraskande också!
Henrik och Malins filosofi bygger på en bred verksamhet med fler ben att stå på. Torkan 2018 var en tuff utmaning men på totalen lyckades de få en bra skörd. Drivkraften är företagandet i sig. Att göra bra insatser som gör att lantbruket ökar sin lönsamhet.
– Lönsamheten är viktig för att vi ska kunna utveckla verksamheten. Vi vill kunna vara med och driva utveckling både i vårt eget företag men även för klimat och miljö, att vi tänker hållbarhet i många plan.
Investeringarna och utvecklingen låter sig inte vänta.
– Nu har vi planer på att investera i en ny gödselspridare med ny teknik för att kunna optimera ex kvävespridning. Det är ett sätt som kan göra oss lite mer effektivare och smartare i odlingen, avslutar Henrik.
Henrik Olsson och Malin Nermark får pris för framstående insatser på landsbygden genom sitt entreprenörskap och helhetstänk.
Kontakt: Henrik Olsson 070-939 58 09
För framstående insatser på landsbygden
silverljusstakar + diplom
Mattias och Kristina Bengtsson, Stomgården, Rävinge
På Stomgården utanför Rävinge driver Mattias och Kristina Bengtsson ekologisk äggproduktion och spannmålsodling. Mattias är tredje generationen på gården och tog över i början 2000-talet och har fortsatt utveckla det som tidigare generationer gjort. Gården har lång tradition av ägg och har haft hönor på gården sedan 1930-talet. På gården finns även spannmålsodling till hönornas foder, som även mals på gården.
– Lite överraskande att få pris, men självklart mycket glädjande, säger Mattias. Ärofyllt!
Mattias har ett stort sportintresse och är uppväxt med det. Därifrån kommer en tävlingsinstinkt som passar väl in i lantbruksföretagandet.
– Vi vill hela tiden förbättra och utveckla och vi vill gärna att det händer saker hela tiden. Ibland gör man en massa saker och känner sig engagerad och just då funderar man inte så mycket på det. Så därför är det ju extra roligt att bli uppmärksammad för det arbete vi lägger ned, fortsätter Mattias.
Under åren har de satsat vidare på ekologisk produktion och de investeringar som gjorts har fallit väl ut. I dagsläget är det nästan 4 heltidsanställda på gården, som hjälps åt i de olika momenten. Satsningar låter sig inte väntas på:
– Nu har vi investerat i en ny torkanläggning. Sedan har vi en annan fastighet i Slättåkra som vi hoppas få igång odlingen på. En får ta chansen när den kommer, avslutar Mattias.
Mattias och Kristina Bengtsson får pris för framstående insatser på landsbygden genom sitt entreprenörskap och drivkraft för att utveckla ekologisk äggproduktion.
Kontakt: Mattias 070-685 82 64
Belöning ur Georg Stenströms donationsfond,
silverljusstakar samt 20 000 kr + diplom
Solhaga Stenugnsbageri, Sara Wennerström
Solhaga Stenugnsbageri startades 2011 och har under många år byggt upp en framgångsrik verksamhet. Sedan starten har bageriet blivit nominerat av White Guide Café till Årets bageri tre gånger och under SM i Mathantverk 2018 vann Solhaga tre guldmedaljer, detta är bara ett axplock av de priser och utmärkelser som Sara och Solhaga Stenugnsbageri tilldelats.
– Det känns varmt i hjärtat! Det vi gör handlar ju om att skapa fina upplevelser för alla som kommer hit, och att få uppskattning tillbaka ger oss energi att fortsätta, säger Sara.
Med utgångspunkt i det lokala råvarorna och med ett äkta engagemang för det genuina och hållbara har Solhaga Stenugnsbageri byggt upp en kundkrets och renommé långt utanför både Slöinge, Falkenberg och Halland.
– Gemensamt för alla som jobbar här är nog att vi strävar efter det allra bästa i varje liten detalj, och att bygga en helhet utifrån alla dessa små små nyanser. Att vi bryr oss kolossalt mycket om precis allt. Självklart om hur våra bröd och bullar ser ut och smakar, men också varifrån råvaran kommer och hur vi tar vara på resterna. Hur kunderna känner sig när de kommer in, och när de lämnar. Jag brinner också för att skapa en bra arbetsmiljö där alla får komma till sin rätt och utvecklas. Trygghet och ordning bakom kulisserna gör att vi har roligt och kan vara kreativa, berättar Sara.
Solhaga Stenugnsbageri får pris för sitt engagemang för mathantverk och för att de varit drivande i att sätta Slöinge och Falkenberg på kartan. Vi är många som stannat till för en lång fika i Sara och Anders trädgård, som de öppnar upp under sommaren, och vi hoppas få möjligheten att fortsätta göra det samt njuta av det hantverk som Solhaga Stenugnsbageri har att erbjuda.
Kontakt: 073-8551122
Belöning ur Folke Willstrands donationsfond,
35 000 kr + diplom
Vardagsmuseet, Ålstorp – Margit och Jan Ove Nilsson
Vardagsmuseet startade för 20 år sedan i Ålstorp utanför Laholm. Succesivt har Margit och Jan Oves gård byggts om till ett museum för vardagliga ting. I takt med att lantbruket avvecklades utvecklades istället Vardagsmuseet och under åren har museet tagit fler och fler av gårdens ytor i anspråk och i dagsläget är det hela 1100 kvadratmeter. Margit och Jan Ove har samlat och sparat under hela sin livstid.
– Det var att vi hade så mycket grejer, vi har ju inte slängt någonting och då blir det mycket saker med tiden. Sen såg det för jäkligt ut! Så antingen skulle vi slänga det eller göra ett museum. Vi har alltid haft intresse för detta.
Många människor kommer och lämnar saker som de undrar om Margit och Jan Ove har nytta av. Och i ett vardagsmuseum får det mesta plats. Varje år har de en ny tema-utställning. Förra året handlade den om Lego och Meccano och var välbesökt.
– Det är ju fantastiskt roligt, det känns ju jättekul, säger Margit. Nu kan vi besiktiga ångmaskinen för att kunna köra med den och den är det många gubbar som stått och tittat på i timmavis.
Som ung fick Margit möjligheten att servera vid en middag hos Laholms borgmästare. Med på middagen var Folke Willstrand.
– Jag har ju faktiskt serverat självaste Folke Willstrand, och det är en historia för sig, som jag gärna berättar på årsstämman, säger Margit hemlighetsfullt.
Vardagsmuseet får pris ur Folke Willstrands donationsfond för att de tagit ansvar för att visa upp historiska vardagsföremål och för att ha skapat ett värdefullt bidrag där kulturskatter, som inte visas på de traditionella museerna, lockar besökare från när och fjärran till Ålstorp utanför Laholm.
Kontakt: 0430 – 61166
Landsbygdspriset – Länsförsäkringars belöning till småföretagare,
10 000 kr + diplom
Åsjömad Semin & Avel – Jeanette och Frank Lilja
För Jeanette och Frank Lilja står kunskap och kvalitet i centrum för verksamheten. På Åsjömads gård i Göstorp driver de verksamhet med fokus på det bästa för hästen. De bedriver verksamhet inom avel, uppfödning, seminering, inackordering och veterinärtjänster.
– Vi är mycket stolta och glada över att få en så fin utmärkelse som hästföretagare, säger Jeanette.
De startade med seminverksamhet och har sedan stegvis byggt på sin verksamhet för att kunna ha sysselsättning på årsbasis. Nu har de många ben att stå på och fortsätter att växa både med personal och verksamhet.
– Det som driver oss är vår passion för hästar och att vilja ge varje individ, häst och ägare bättre förutsättningar för en framgångsrik framtid. Vi brukar säga att vi arbetar från spermier till sporthäst, fortsätter Jeanette.
Jeanette och Frank Lilja får Landsbygdspriset för sin stora kunskap, sitt entreprenörskap och sin förmåga att sätta hästens utveckling i fokus, genom beprövad vetenskap och stor portion fingertoppskänsla. Ett engagerat företagande som kan inspirera andra branscher och företagare.
Kontakt: 0730-65 86 90
Lars och Karin Anderssons fond, Utmärktpriset
Förstapriset, 1 000 kr + diplom
Meja Sundvall, Sibbarps 4H-klubb, ”Mejas bakning och odling”
Meja Sundvall från Sibbarps 4H-klubb som under 2018 haft företaget Mejas bakning och odling. Meja har skrivit mycket på alla delar i bokföringsboken. Hon har jobbat hela 13 timmar med sitt 4H-företag och dessutom har ekonomin gått med en vinst på 2060kr. Utställningar: Lördagen den 25 augusti deltog Meja på Tuvagårds höstmarknad.
Andrapriset, 500 kr + diplom
Noel Sundvall, Sibbarps 4H-klubb, ”Odling”
Noel har under året drivit 4H-företaget Odling. Under hembesöken har Noel visat upp mycket fina odlingar. Noel har även varit med och ställt ut sitt 4H-företag på Hunnestad byamarknad 25/8 och på Tuvagårds höstmarknad 6/10. Under båda tillfällena har Noel sålt sina grönsaker från odlingarna och gått med vinst! Han har också dokumenterat väl i sin företagsbok.