Prinsparet gjorde egna värmländska matupptäckter

Den 26 och 27 augusti besökte det nygifta prinsparet Värmland. Det var ett fullspäckat schema för parets först officiella besök och Hushållningssällskapet Värmland passade på att bjuda sin beskyddare, prins Carl Philip och prinsessan Sofia på lunch.

Det var under besökets andra dag som Hushållningssällskapet och landshövdingen Kenneth Johansson bjöd in till en trerätters lunch i Karlstads vackra stadspark, Mariebergsskogen. Värmlandsbaserade företaget Tentipi, hade slagit upp tältkåtor vid Mariebergsvikens strand som fylldes till bredden med väldoftande och läcker mat och dryck.  Tanken var att låta prinsparet, hertigen och hertiginnan av Värmland, upptäcka nya och traditionella värmländska smaker samt träffa människorna bakom hantverket.

 

prinsparet-7806

 

 

Alla gäster välkomnades av VD Jonas Enström och Kristina Samstorp, utvecklingsansvarig i arbete med matfestivalen Smaka på Värmland. När prinsen och prinsessan anlände presenterades de för några av länets producenter och mathantverkare.  Solbacka källa, Enkullens gård, Stöpafors Kvarn, Westgård , Naturpralinen och Torfolk gård fanns på plats och fick svara på många av prinsparets frågor. Samtalen fortsatte vid de dukade borden där Åstorps Gårds Handelsträdgård dukat med inspiration av skogarna och havrefälten. Mossa, kottar, små havrekärvar och kantareller ramade in glas och tallrikar.

 

prinsparet-7809

 

Medan regnet öste ned avnjöt femtiotalet gäster en special komponerad meny av tre utvalda restauratörer från länet. Kjell&Bolas tillsammans med kocken Robert Ahlqvist bjöd på friterad vänernugget gjord på gädda, abborre och gula ärtor, allt serverat på vackra takstickor. Emma och Sofia från Spishyllan i Branäs tog kött från föreningen Friskt Bete i Klarälvdalen och bjöd på rostbiff med rökt märgbenssmör. Till prinsessan som bett om vegetarisk kost dukade man fram ugnsbakad vitvinsmarinerad zucchini och bondbönor från den egna trädgården.

 

11040931_707903456009799_1408880895746474606_n

 

När det var dags för efterrätten tog Maria från Zest i Karlstad och Yummy i Tidafors över och bjöd på raw food mousse med hallon, citron och mynta. Till moussen bjöds gästerna på kombucha på fläder och ros med en lite rosenknopp infrusen i is klirrande i glasen. Givetvis fick gästerna en värmande kopp av Löfbergs kokkaffe direkt från elden och smarriga chokladpraliner från Naturpralinen i Sysslebäck innan de åter gav sig ut i sensommarens ruskväder.

 

prinsparet-7823

Hertigen och Hertiginnan av Värmland fick tillfälle att samtala med några av länets producenter och mathantverkare. Från vänster till höger; Kristina Samstorp Hushållningssällskapet, William Olsson Stöpafors Kvarn, Marie Axelsson Naturpralinen, Jonas Enström Hushållningsällskapet, Viola och Kenneth Johansson landshövding med fru, Marica Möller Torfolk Gård, Stina Johansson Westgård, H.K.H Prinsessan Sofia och H.K.H Prins Carl Philip, Anna och Eric Smederöd Solbackc Källa och Marie Larsson Enkullens Gård. Foto: Tommy Andersson