Premiär för populär skördemarknad i Umeå och Luleå

I augusti är det premiär för Bondens egen marknad i Umeå och Luleå. Lokala livsmedelsproducenter, bönder och odlare dukar upp till skördefest mitt i stan.

Bondens egen marknad är ett välkänt varumärke över hela landet under vilket små livsmedelsproducenter, bönder och odlare själva sålt sina egna varor. I år är det sjuttonde året på raken som Hushållningssällskapet anordnar marknaden i Umeå. I Luleå arrangeras marknaden för sjätte året i följd.

– Det finns ett stort intresse för närproducerat och producenternas försäljning ökar för varje år. Ofta är det köbildning vid torgstånden innan marknaden i Luleå hunnit öppna, säger Veronica Landström på Hushållningssällskapet.

Umeås marknad, med ett trettiotal företag, är en av de största Bondens marknader i Sverige. Försäljarna kommer från hela Västerbotten och bidrar med produkter från fjäll till hav.
– Marknaden i Umeå brukar vara mycket populär och välbesökt. Variationen av produkter är stor och kommer enbart från lokala producenter säger Christina Hammarström, projektledare för Hushållningssällskapet.

Förutom att handla de lokala delikatesserna brukar möjligheten till en pratstund med producenten vara uppskattad.
– Det kanske bästa med marknaden är att vi sprider kunskap och förändrar attityder. Möjligheten att möta och prata direkt med matproducenten om odling och djuruppfödning har gjort marknaden populär. För producenterna själva är det positivt med en marknadsplats utan mellanhänder. Och blandningen av småföretag och närliggande lantbruk gör att det blir stor variation på produkterna, säger Veronica Landström.

FAKTA Bondens egen marknad 2017
• Umeåmarknaden anordnas på lördagar under augusti-september kl. 10-15 med start 12 augusti på Kungsgatan vid Vänortsparken.
• Luleåmarknaden anordnas varje lördag under augusti-september mellan kl. 10-15 med start 5 augusti på Storgatan mellan Strand och Smedjan.