På smakfull resa genom Västerbotten

Limousiner, gotlandsfår och trädgårdar i världsklass studerades när Hushållningssällskapet åkte på studieresa genom Västerbotten.

Efter en lyckad invigning av de nya lokalerna på Verkstadsgatan 24 i Umeå begav sig norra Sveriges bredaste rådgivningskompetens ut på det västerbottniska vägarna.

Bussen navigerade genom böljande fält mot Hörnsjö, en högst levande by söder om Umeå. Här används både gårdar och odlingsmark. Första anhalt är Åbrånets Limousin, en gård inriktad på köttproduktion. Direkt när man kliver av bussen möts man av en angenäm doft, det är Kent som grillar helstekt biffrad som naturligtvis är producerad på gården som han driver tillsammans med sin fru Roma. Utöver köttproduktionen driver de även gårdsbutik samt restaurang och café.

Roma tar emot sällskapet på uteserveringen där hon dukat upp en mingelbuffé bestående av deras egna korvar, picklade kantareller, röror och smakrika grönsaker från närområdet.

Roma och Kent berättar om hur dom tog över gården och hur verksamheten byggts upp och vidareutvecklats genom åren via utbildningar och Bondens egen marknad innan dom bjuder in till grillbuffé. För Kent som sköter grillandet blir köttdetaljen en överraskning varje gång då det är Roma som komponerar menyn.

– Vi är inga stjärnkockar men när man använder sig av bra och närproducerade råvaror blir det ganska bra ändå säger Roma. Och bra råvaror har man bevisligen då gårdens djur prisats flera gånger om.

Några stenkast bort ligger Presteles Trädgårdscafé, ett företag som drivs av Mona Prestele. När sällskapet når fram har det börjat skymma. På bron till kaféet står Mona och skiner ikapp med den belysta skylten som hänger ovanför entrédörren.

På borden inne i kaféet har hon dukat fram kvällens efterrätt, en kompott på 10 olika bär med kakcrunch och en blandning av ricotta och yoghurt. Det är svårt att avgöra om det är smaken eller den vackra uppläggningen som smäller högst.

Mona är i grunden Landskapsarkitekt och har studerat landskapsplanering i hemlandet Tyskland. Hon har jobbat med att planera och anlägga trädgårdar i både Tyskland och Sverige och har dessutom hunnit med att driva det krav-certifierade och White Guide-utmärka Kafé anno 1762 på Olofsfors Bruk. Idag driver hon ett mångfacetterat företag med kafé, försäljning av stenugnsbakat bröd, bed and breakfast, kurser inom trädgård och bakning, trädgårdsplanering och trädgårdsrådgivning, samt gårdsbutik med försäljning av mathantverk, hantverk, plantor och trädgårdsdekoration.

Mona har många idéer och det behövs för att kunna hålla igång verksamheten över hela året. Under hösten kan man boka upp sig på Monas Teatime där dukar hon upp bakverk och smörgåsar tillsammans med ekologiskt te och lokalrostat kaffe. Inför julen planerar hon att hålla pysselverkstad med gammeldags julpynt som hon köper in från Tyskland.

En snabb titt i den vackra visningsträdgården och semesterlägenheten som utgör gårdens bed and breakfast hinns med innan det är dags för besökarna att bege sig.

Följande morgon rattar bussen vidare mot Kräkångers Ekogård och Bergsåkersgården som ligger på samma fastighet. På Bergsåkersgården driver Regina Berg en ekologisk lammgård och gårdsbutik tillsammans med maken Oskar. Gården är Reginas föräldrahem och här finns får av raserna Gotlandsfår, Finullsfår och korsningar mellan Finull och Texel. Fåret är ett fantastiskt djur som både kött, skinn och ull, vilket gör att Regina kan kombinera djurhållningen med sitt intresse för textil. I gårdsbutiken säljer hon vackra skinn, plädar och köttdetaljer.

Föräldrarna Margaretha och Stefan driver Kräkångers ekogård och är de som arrenderar ut marken till Regina. Själva odlar de potatis, kålväxter och grönsaker som morötter, rödbetor och sallater som de främst säljer genom Bondens egen marknad i Umeå och REKO-ringarna i Skellefteå och Umeå.

Resan går vidare norrut. I Kåsböle ligger Lilla Madeira som är en trädgård på en stenig backe med barr- och lövträd, exotiska växter, perenner och dammar kryddad med historiska ruiner.

Det är Iréne och Bernt Wikström som byggt upp trädgården på vad som förr var en gammal tipplats för oönskade stenar. Idag växer där träd vars lövverk och kronor skapar en annorlunda och unik miljö för den mångfald av odlade växter och trädgårdskonst som gör trädgården till ett populärt besöksmål.

Bernt tar täten och guidar genom trädgården som fyllts av konst som symboliserar den lokala historien. En gammal kanon, tillvaratagna busskurer och stålängel skådas medan berättelser om Bureätten, soldater från Ryssland och hur parets visioner förverkligats avlöser varandra.

Efter kaffe och kaka i gassande sol går färden vidare till inlandet och Renbergsvattnet, en insjö i Skellefteå kommun. Här driver Mikael Olofsson och Fredrik Lundström Renbergsvattnets Lantbruk som tidigare i år prisades som årets lantbruksföretag av Hushållningssällskapet.

Företaget har inriktning på ekologisk mjölk- och köttproduktion och växtodling. Man har investerat i en spannmålstork och under 2018 odlade dem maltkorn för försäljning till ölbryggerier – något som fick stor uppmärksamhet i både fack- och lokalpress. På gården har de även en liten butik som ger direktförsäljning av deras egna produkter till konsument.

780 000 kg mjölk och 20 000 kg nötkött produceras årligen och sedan 2011 är de KRAV-certifierade. De har totalt 240 djur fördelat på 75 mjölkkor och 165 ungdjur och de brukar 335 hektar mark, vilket motsvarar cirka 500 fotbollsplaner.

Efter att ha hjälpts åt att fylla upp en inlånad kylbox med gårdens produkter var det slut på det roliga för den här gången. Tack till alla duktiga företagare som tog emot oss!