Östergötlands Bästa Hästföretagare 2014

Längs en smal, krokig väg strax utanför Finspång ligger Hult Södergård. Häststaket, transporter och ett ridhus avslöjar att här finns det hästar. Mot en naturskön bakgrund syns även stall och en flock hästar. Här bor Annette och Pether Carlsson sen drygt 20 år tillbaka. De satsar på uppfödning av både dressyr - och hopphästar.

Östergötlands Bästa Hästföretagare

Både Annette och Pether är välkända namn inom branschen. Med stor kunnighet kring avel tar de varje år fram mellan 2 – 4 föl . Några säljs som föl medan andra rids in och utbildas av proffsryttare. För flera års utmärkt avelsarbete delades under våren ut två prestigefyllda pris ut till dem och Hult Södergård. De blev utsedda till Östergötlands Bästa Uppfödare och Östergötlands Bästa Hästföretagare 2014.

Årets första föl

I stallet visar de årets första föl som bara är några dagar gammalt. Fölet är fullt av liv och nyfikenhet och vet inte riktigt vad det ska göra av de fyra gängliga benen som både vill bocka och sparka bakut på en och samma gång. Det är det egna uppfödda stoet Carmenzitha HS, e Pablo, som är mamma och pappan är stallets egna hingst Cortino 1287. Boxgranne står andra ston som väntar på nedkomst eller betäckning.

Cortino (SWB) 1287

2014 blev gårdens hingst, Cortino, godkänd på bruksprovet. Han fick hoppdiplom med 50 p på 3 – årstestet och har sen dess vidareutbildats och nått flera framgångar. Han kommer denna avelssäsong att stå på en station utanför Örebro.

Corthina.

Corthina. Foto: Carolina Ericsson