Gotlandsjul Hushållningssällskapets julmarknad

 

 

Gotlands största julmarknad -en tradition

Hushållningssällskapet på Gotland har lång julmarknadstradition. 2014 firade vi 30-års jubiléum. Det hela började 1985 på Skogs i Levide och sedan har julmarknaden besökt många olika socknar och platser.

Här hittar du en förteckning över var julmarknaden hållits samt vilka utställningar/specialprodukter som tagits fram till just det året.

Under årens lopp har julmarknaden vuxit i antal försäljare/utställare, numera är det ett drygt hundratal utställare som medverkar varje år. Samtidigt har vi minskat ner antalet dagar. Från början hölls julmarknad i en vecka; numera nöjer vi oss med en helg -alltid helgen före 1:a advent.

I genomsnitt besöks julmarknaden av ca 6-7000 personer. Många återkommer år efter år; vilket är glädjande att Hushållningssällskapets julmarknad blivit en tradition även för besökarna.

 

Här kan du se hur det sett ut på tidigare julmarknader

Fotogalleri från våra tidigare julmarknader

 

 

 

Hushållningssällskapets Julmarknad -syfte och filosofin bakom

Ett av syftena med att flytta runt julmarknaden var från början att den skulle ge avkastning vid sidan av jordbruket och att gillen från olika socknar skulle få tillfälle att dels visa upp sig och hjälpa till med arrangemanget.

Men tiderna har ändrats -så måste också syftet till att arrangera Gotlands största julmarknad. Här kan du läsa mer om vår filosofi.

 

 

 

Vilka är vi som ordnar julmarknaden?

Under julmarknaden behövs många “hjälpande händer” för att få allt att flyta. Alla våra funktionärer arbetar idéellt och med glatt humör. Utan dem skulle julmarknaden inte fungera. Några av funktionärerna bakar också allt vårt kaffebröd som säljs i serveringen.

Planeringen av julmarknaden sker dels i vår medlemsorganisation genom marknadskommitten (tidigare kallad “Hushållsnämnden”) och dels i vårt utställarråd där företagare/utställare från vår julmarknad tillsammans med representanter från Hushållningssällskapet drar upp riktlinjer, kläcker nya idéer och ständigt försöker förbättra julmarknaden.

Har du frågor eller funderingar kring julmarknaden kontakta Veronica Östling, julmarknadsansvarig Hushållningssällskapet tel. 0498-20 22 46, 070-775 76 36 eller veronica.ostling@hushallningssallskapet.se

 

 

  Årligen återkommande inslag

Några saker som man kan hitta på Hushållningssällskapets julmarknad varje år är;

 

  • kaffe med hembakat kaffebröd, gotländska skinksmörgåsar och frukt i vår kaffeservering
  • julgröt och varm mat i restaurang och utomhus hos utställare
  • olika typer av musik och underhållning
  • föredrag/framträdanden eller demonstrationer
  • lotterier med fina vinster och fiskedamm med julklappar för barnen
  • utställningar av sådant som hör julen till

Välkommen till vår stämningsfyllda julmarknad!

Karta

Hitta din kontakt. Vi väntar på att få höra från dig.