Oliver från Ingelstadgymnasiet tog hem bronset i skol-SM

Vi är så stolta! Oliver Lönnqvist från Ingelstadgymnasiet knep bronset i skol-SM för anläggningsmaskinförare 2023 i helgen. Grattis Oliver!

– Tack! Det är väldigt kul! Jag var redan nöjd när vi kvalificerade oss vid teoriprovet. Att jag knep en pallplats i helgen gjorde det ännu roligare, säger Oliver.

Tävlingen inleds nämligen med ett teoretiskt kvalificeringsprov redan i januari dit 34 skolor var anmälda i år. Utifrån resultaten därifrån bjuds 12 skolor in som skickar varsin tävlande till de praktiska momenten.

– Jag kände redan efter första dagen att jag låg bra till, säger Oliver, och då var det bara att köra på dag två.

Oliver fick genomföra två moment med grävmaskin och två med hjullastare. Bland annat skulle han knäcka ett ägg med grävskopan och köra en vattenfylld hink i hinderbana. Precisionsarbete på snabbast möjliga tid.

Tävlingen arrangeras av Byggbranschens yrkesnämnd och genomfördes vid fjolårsvinnarens skola Malenagymnasiet i Sjöbo. De tävlande bedöms i sina färdigheter att framföra grävmaskin och hjullastare på ett säkert och kontrollerat sätt. På första plats kom Karl Hjernqvist, Wisbygymnasiet, Visby och tvåa blev Leo Johansson, Herrgårdsgymnasiet, Säffle.