Öjeby Lantbruksmässa siktar ännu högre

Andra året för Öjeby Lantbruksmässa – då blir den större, bättre och mer informativ.
– Vi lärde oss massor av fjolåret, säger Sara Byström, Hushållningssällskapets platschef på Öjebyn Agro Park där mässan hålls.

I fjol startade Öjeby Lantbruksmässa, den nordligaste av de svenska lantbruksmässorna. Första året blev en succé – och nu vill arrangörerna höja ribban.

– Vi lärde oss massor av fjolåret, det var första gången för oss och nu har vi alla förutsättningar att göra det ännu bättre, säger Sara Byström, platschef på Öjebyn Agro Park, Hushållningssällskapets försöksgård där mässan hålls.

Vad har ni lärt er?
– Framför allt handlar det om logistik och infrastruktur, hur man ska bygga upp mässområdet för att besökarna ska få ut så mycket som möjligt.

Öjeby Lantbruksmässa är en del av projektet Gröna Näringar, som finansieras av Region Norrbotten och Piteå Kommun, och arrangeras 21-22 augusti av Hushållningssällskapet, LRF och Länsstyrelsen Norrbotten. I år är temat Jorden i centrum och besökarna kan förvänta sig en hel del nyheter förutom maskindemonstrationerna där i stort sett samtliga maskinutställare från i fjol är på plats.

– Vi kommer att ha ett mer diversifierat program på demonstrationerna under de olika dagarna, så att besökarna kan få ut mer av sin resa. Vi vill också ge besökarna lite mer från trädgårdssidan än i fjol, säger Byström.

Varför ska en lantbrukare åka från Kukkola eller Arvidsjaur för att gå på mässan?
– Det är en fantastisk mötesplats, det finns massor av information att inhämta – inte minst i Hushållningssällskapets monter – och det är den bästa chansen att se maskiner i arbete. Dessutom är tanken att vi ska ha en gemensam aktivitet på Piteå Havsbad under kvällen. Det kommer att bli mycket bättre än i fjol.