Nytt projekt: köp riktigt lokal mat

Människors intresse för att köpa lokalt producerade livsmedel ökar. I höst startar vi därför ett projekt där man kopplar ihop en köttdjursproducent med konsumenter.

Tanken är att konsumenter ska kunna boka “andelar” av ett djur. Djuret delas upp i 12 likvärdiga delar med 12 kilo i varje. När ett djur är uppbokat får kunden besked om datum och plats för leverans. Detta nya projekt testas nu i Grästorp.

ko_grastorp_webb

Vi hoppas att dessa 12 kilo är en “lagom” mängd kött som är lätt att hantera. Och konsumenten får fakta om det mesta man behöver veta om matens ursprung. Man får info om ras och ålder och på vilken gård djuret växer upp på och vad den får att äta. Man får naturligtvis också veta vilket slakteri som använts.

Idén provades för första gången på en marknad i Grästorp i slutet av september. Intresset var såpass stort att ett helt djur blev uppbokat direkt. Om någon månad kommer köttet att levereras och då får vi svar på om kunderna blivit nöjda.

Kontakt

Projektledare: Charlotte Backman, Hushållningssällskapet Skaraborg, 0511-248 72
Lantbrukare: Niclas Dagman, 070-685 97 42