Krönika av Mattias Goldmann i Gröna Affärer nr 1

Lär av landsbygden: Dela smartare på transporterna.
Längst ut på Värmdö finns en konferensanläggning där jag ibland håller föredrag. Missar jag bussen är det en timme till nästa. Men då får jag nästan alltid lift in till stan.

Samma sak när jag åker in till Umeå från svärmor utanför Robertsfors.

I Arvidsjaur, där min dotters mamma är ifrån, kan jag fortfarande låna socker hos grannarna. Skulle ingen vara hemma, går det fint att kliva på ändå, kanske ta en kopp kaffe medan man väntar och skriva en lapp om de inte dyker upp.

I höghuset där jag bor, i en förort till Stockholm, känner vi däremot inte varandra fast jag bott här i snart tio år. När vi med en lapp i hissen bjöd in alla grannarna på fika, kom bara två — en alldeles nyinflyttad som inte hunnit handla mat och en australiensare som trodde mötet var obligatoriskt.

Ska vi nå en hållbar utveckling och de klimatmål politiken enats om, måste storstan bli bättre på det som redan är självklart i de mindre samhällena. För det räcker inte att byta från fossilt till  förnybart i våra bilar och köra på som förut; ett smartare resursutnyttjande behövs också. En bil står i snitt stilla 23 av dygnets 24 timmar. Skulle den användas två timmar om dygnet skulle vi  med ens vara dubbelt så effektiva.

För att storstan ska bli lite lantligare och smartare i sitt bilbeteende krävs en knuff i ryggen. Det håller inte att vi får 18 kronor och 50 öre per mil från staten för att sitta själva i våra 1,5-tonsbilar. En gång för alla måste vi krossa myten att reseavdraget är till för glesbygden. Det går mest till välavlönade män i storstadsregionerna och Skatteverket slår fast att ungefär hälften av avdragen är fusk.

Ännu bättre än att samåka med varandra är att vara med i en bilpool. Då kan bilarna användas effektivare och man slipper själv ta ansvar för besiktning, service, reparationer, tankning och tvätt. Men även här är spelreglerna i vägen: momsen på bilpooler är drygt fyra gånger så hög som för taxi eller för den delen limousine- och helikopterresor.

Lantisar kanske inte är smartare. Men mycket av delandet som transportsektorn behöver sker redan på landet. Nu är det dags att storstaden lär sig!

Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores.

Nu är nr 1 av Gröna Affärer ute och här kan du bland annat läsa om:

  • Möt stjärnkockens grisleverantör
  • Tips inför årets EU-säsong
  • Miljörevisorn skapar förtroende
  • Så lyckas det aktiva gillet
  • Skolan som lockar fler elever

Här hittar du provsmak på våra artiklar ur numret.