Nya kapitel skrivs i framgångssagan Matglad

– Oj, vilken resa vi har gjort, konstaterar Margareta Frost-Johansson, projektledare och matkonsult på Hushållningssällskapet Väst.
Margareta låter glatt förundrad, trots att hon har varit med redan från starten. Men ingen hade ens i sin vildaste fantasi kunnat förutse succén med Matglad. Ett projekt som nu knoppar av sig på ett prisbelönat sätt.

En framgångssaga. Det finns inget annat ord för att beskriva Matglad, och den utveckling som har följt i projektets spår. Matglad är en kokboksapp. Med hjälp av modern teknik underlättas matlagningen för människor som av olika skäl inte kan använda en traditionell kokbok.

– Att jobba med pekfunktioner på surfplattor och smartphones är väldigt kognitivt smart, och det passar inte minst människor med intellektuella funktionshinder. Idag har vi nästan tiotusen nedladdningar på I-padversionen, berättar Margareta.

Eleonor Schütt nickar. Hon får höra många solskenshistorier, nu senast i Skövde under en utbildningsdag.

– Personalen berättade om en kille som absolut aldrig hade haft en tanke på att röra varken en kokbok eller en kastrull tidigare. Men genom surfplattan blir det plötsligt roligt. Nu lagar han mat för glatta livet, med bara de recept som finns på Matglad. Där finns å andra sidan över 100 recept nu, och eftersom vi står bakom dem alla så vet vi ju att de är bra, skattar Eleonor.

Nu ska Matglad sprida ännu mer matglädje. Systerprojektet ”Matglad – helt enkelt” gör verktyget användbart även för de som inte kan läsa. ”Matglad – helt enkelt” är en av vinnarna i årets stora nationella tävling ”Innovation för alla” från Post- och telestyrelsen PTS. Just i skrivande stund har styrgruppen samlats i Göteborg för att ha uppstartsmöte för den nya appen. Filmer och tal ska ersätta och komplettera alla textade instruktioner, och det ställer höga men roliga krav på nytänkande.

MAT_Appen

Mat-appen som gör det lätt för alla att laga mat

I styrgruppen ingår också bland andra Birgitta Toll, som arbetar som kostpedagog i Funktionshinderverksamheten i Borås Stad och Lotta Persson från socialförvaltningen i Alingsås kommun. Den starka förankringen i verksamheten är en av hemligheterna bakom framgången med Matglad. Det var faktiskt Birgitta som satte hela snöbollen i rullning en gång i tiden.

– Jag såg att behovet var jättestort, berättar Birgitta. Det fanns inget bra material alls för att guida personer med funktionsnedsättning. Typiskt för många av dem är att de har svårt för att automatisera. Om jag har gjort en köttfärssås några gånger så vet jag ju ungefär hur jag ska göra, medan de här personerna måste ledas vidare i processen varje gång. Det inbyggda drivet framåt i apparna är en viktig nyckel för låsa upp motståndet mot att laga mat.

Självkänslan och självförtroendet växer hos brukarna i takt med att de klarar av att tillreda sina måltider, och samtidigt görs en insats för folkhälsan.

– Fokus inom omsorgen ligger sällan på mat, säger Lotta. Tyvärr. Och det syns ju också att långt ifrån alla lever så sunt som de kanske borde.

Ohälsotalen är stora i målgruppen, och bra mat kan minska problem med såväl övervikt som undervikt. Men då gäller det att personalen är med på tåget. Och det är precis det som är syftet med ytterligare ett nytt projekt.

Matglad blev första steget, Matglad – helt enkelt är det andra och nu planeras även en tredje nivå i trestegsraketen. Ett projekt som knyter ihop säcken, och där personalen ska få en handledning i att nyttja de båda apparna på bästa sätt. Även här ska digitala media och e-learning användas.

– Det ska vara en inspiration för att motivera, och förbättra både bemötande och delaktighet, säger Birgitta. Spetskunskapen om mat behövs ute i verksamheten, på samma sätt som det finns andra resursteam kring brukarna

– Det kommer att bli ett viktigt och bra arbetsredskap, menar Lotta. Vi har aldrig fått någon utbildning om mat, och idag utgår allt ifrån vad personalen har med sig i form av egna erfarenheter. Och det kan vara väldigt olika.

Det är fler som håller med om att personalutbildning och -handledningen är viktig. Projektet är nämligen en av tre nominerade bidrag till Sveapriset 2015. SveaPriset är en ett pris instiftat av Kvalitetsmässan tillsammans med bland andra SKL och Socialdepartementet, som belönar den bästa innovationsidén inom eHälsa. Vinnaren får en halv miljon för att utveckla sina planer vidare.
– Vi har under hård konkurrens valts ut bland 41 insända bidrag. Vinnaren utses under Kvalitetsmässan i november. Det vore förstås fantastiskt att vinna, men bara att vi är på medaljplats är galet stort, säger Margareta.

MatGlad styrgrupp:
• Hushållningssällskapet Väst: Margareta Frost-Johansson och Eleonor Schütt
• Borås Stad: Birgitta Toll • Alingsås Kommun: Lotta Persson • KOM design: Per Fång
• Wopii development: Niklas Meyerson och Hjalmar Lindskog

Alla i styrgruppen beskriver Matglad som ett av det bästa projekt de någonsin arbetat med. Så här identifierar de framgångsfaktorerna:

En optimal projektidé, där behovet är mycket stort.
Förankringen ute i verksamheten har fungerat och efterfrågan har styrt arbetet.
Ett innovativt projekt som har involverat såväl ny teknik som nya sätt att tänka.
Alla i projektgruppen har olika kompetenser. Samtliga delar är nödvändiga, och respekten för varandras kunskap är stor.
Brukarna är i högsta grad delaktiga, bland annat genom en väl funderade referensgrupp som löpande har kommit med konkreta förbättringsförslag.

Kontakt:

Margareta Frost Johansson
Hushållningssällskapet Väst
Telefon: 0521-72 55 60
E-post: margareta.frost@ hushallningssallskapet.se