Ny yrkesutbildning startar i Önnestad

Nu är det klart – ansökan är beviljad! Hösten 2022 startar den nya utbildningen Driftledare Lantbruk på Önnestads Yrkeshögskola.

– Oerhört spännande och inspirerande. Det här betyder mycket för hela branschen, säger Önnestadsgymnasiets rektor Hans Martinsson.

Framgångarna fortsätter för Önnestadsgymnasiet. Med fem olika inriktningar och elva olika yrkesutgångar erbjuder Önnestadsgymnasiet sedan tidigare den kanske största bredden bland alla naturbruksgymnasier i Sverige. I och med beviljandet av den sökta utbildningen Driftledare Lantbruk kompletterar skolan nu sitt utbud även på eftergymnasial nivå.

Fyller tomrum

Utbildningen fyller ett tomrum i branschen, där bristen på kompetent arbetskraft inom driftsledning är stor och väntas öka ytterligare det kommande decenniet.

– Det känns spännande och inspirerande att vi med denna utbildning får vara med och bidra till att täppa igen luckan som finns i segmentet driftsledning och eget företagande, säger skolans rektor Hans Martinsson.

Startar till hösten

Driftledare Lantbruk startar oktober 2022 och är en vuxenutbildning som riktar sig till personer med minst ett års yrkeserfarenhet på heltid inom lantbruksarbete med lantbruksdjur och växtodling. Utbildningen på Önnestadsgymnasiet – som är en av Sveriges absolut modernaste och grönaste utbildningsanläggningar – är CSN-berättigad, omfattar 215 yrkeshögskolepoäng och leder till yrkeshögskoleexamen.

Företagande och ekonomi

Fokus i utbildningen ligger på företagande och ekonomi och fördjupning erbjuds inom växtodling eller husdjur. Såväl teoretiska kunskaper som praktiska färdigheter sätts på prov i kurserna. Föreläsningar varvas med praktiska övningar, gruppuppgifter, olika projekt och enskilda arbeten. Flera olika organisationer – däribland LRF och Hushållningssällskapet – står bakom utbildningen.

– Vi har tillsammans med LRF Ungdomen Skåne varit drivande i att få till en driftsledarutbildning på Önnestad vilket nu blir verklighet och är väldigt glada för, säger Maria Hofvendahl Svensson, vice ordförande på LRF Skåne.

Starkt stöd

Ansökan backades dessutom upp av hela 23 olika företag som vittnade om det stora behovet av utbildning inom driftsledning och företagande.

– Det är ändå förstås bara en bråkdel av alla företag som har ett behov av att anställa arbetsledare. Näringslivets uppbackning är en förutsättning för utbildningen och det är verkligen roligt att vi med gemensamma krafter kan genomföra denna satsning och möta den allt starkare efterfrågan som präglar lantbrukssektorn, säger Hans Martinsson.

Webbansökan för den nya utbildningen öppnar den 15 mars 2022 och sista ansökningsdagen är den 19 april 2022.

För mer information vänligen kontakta

Hans Martinsson, rektor Önnestadsgymnasiet tel. 010-476 21 40

Maria Hofvendahl Svensson, vice ordförande LRF Skåne tel. 070-326 83 80