Ny riksorganisation bildad med syfte att stärka samverkan för svensk ull

Den 6 september bildades Arena Svensk Ull – ekonomisk förening, en ny riksorganisation med målet att öka användningen av svensk ull. En historisk händelse som samlar företag och organisationer från hela branschen med intresse i den svenska ullen.

I föreningen finns redan alla led representerade; lammproducenter, fårklippare, ullinsamlingsstationer, industri, spinnerier, ullförsäljare, hemslöjd, rådgivning och utbildning. Uppslutningen har varit stor och redan nu har 16 företag och organisationer ansök om och beviljats medlemskap. Första stämman hölls på Hushållningssällskapet Västra i Skara.

Målen med den nya organisationen är att stärka samverkan för svensk ull i alla led och man kommer bland annat arbeta för en fungerade logistik och bidra till lösningar för att möjliggöra insamling, klassificering och försäljning av svensk ull.

– På senare år var det varit ett enormt engagemang för den svenska ullen och det är en stor fördel att vi nu kan samla styrkorna och öka samarbetet, säjer Karin Granström på  Hushållningssällskapet Västra, en av drivkrafterna inför uppstarten.

Styrelsen som valdes på stämman har en bred förankring inom hela sektorn. Till ordförande i den nya organisationen valdes Christian Lundell, vd på Nordiska Textilakademin, Borås.

Styrelsen Arena Svensk Ull:
Ordförande: Christian Lundell, vd på Nordiska Textilakademin, Borås.
Kassör: Mats Pettersson, lammproducent och vd på Hushållningssällskapen Gotland
Sekreterare: Maria Jacobsson, verksamhetschef Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund

Gudrun Haglund-Eriksson, lammproducent i Närkesberg och ordförande i Svenska Fåravelsförbundet
Hans Bulthuis, egenföretagare på Ullkontoret Gotland
Roger Bush, egenföretagare Wålstedts Ullspinneri, Dalafloda, ordförande Ullvilja
Håkan Johansson, Mantorp, Utbildningsansvarig i Svenska Fårklipparförbundet
Rebecca Josefsson, produktingenjör på Woolpower AB, Östersund

 

För mer information, kontakta:
Karin Granström, Hushållningssällkapet Västra
Mobil: 070-257 67 60
karin.granstrom@hushallningssallskapet.se

Christian Lundell, ordförande Arena Svensk Ull
Mobil: 0739-602626
christian@nordiskatextilakademin.se

 

 

 

 

 

 

 

Om Hushållningssällskapet
Med kunskap, stort kundfokus och medlemsengagemang utvecklar Hushållningssällskapet det gröna näringslivet. Hushållningssällskapet består av 15 Hushållningssällskap, från norr till söder, från öst till väst. Under 2021 omsatte sällskapen drygt 900 miljoner kronor, och vi fortsätter stadigt att växa. Vi arbetar med lantbrukets och landsbygdens utveckling efter regionala förutsättningar och med våra kunders utmaningar som drivkraft. Sedan över tvåhundra år är Hushållningssällskapet en oberoende aktör som verkar för att hushålla med jordens resurser – därav namnet. Cirka 1000 medarbetare delar en gemensam vision om en landsbygd som lockar med ett näringsliv som växer. Hushållningssällskapet har idag cirka 25 000 medlemmar.