Ny receptapp skapar hälsosam matglädje för seniorer

Nu går startskottet för den första och enda receptappen med fokus på äldres behov och matlust - MatFröjd från Hushållningssällskapet.

MatFröjd är en app som tar kål på många fördomar, såsom att seniora personer skyr ny teknik samt myten om att man inte behöver äta så mycket på äldre dar.

– Det är lätt att tappa aptiten när man blir äldre, och portionerna krymper på grund av detta. Men faktum är att för lite mat innebär en riskfaktor när vi åldras. Yrsel på grund av hunger och för lite vätska kan leda till fallolyckor och kroppen behöver ofta mer protein och D-vitamin än tidigare, säger Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapet.

Sämre aptit, trytande ork och försämrat näringsupptag. Det är några av problemen som måste tacklas. Men med rätt verktyg finns många möjligheter att via maten stärka livet på ålderns höst. Det är här som den nya receptappen MatFröjd förvandlar utmaningar till möjligheter.

– Själva namnet ”MatFröjd” ringar in precis vad det handlar om. En inspirationskälla, läckra matbilder, tips som fokuserar på specifika behov. I appen finns allt samlat, lättillgängligt och helt kostnadsfritt. Huvudrätter, mellanmål, aptitretare, drycker proppade med nyttigheter och roliga tillbehör, allt för att skapa en bra helhet, säger Margareta Frost-Johansson.

– Det ska inte vara krångligt att få till en bra måltid. MatFröjd innehåller tips om hur man enkelt kan proteinberika, energiberika och garnera, inte minst för matglädjens skull.

Arbetet med att ta fram appen har pågått sedan 2018.  I fem kommuner har hemtjänstpersonal och äldre testat appen och kommit med feedback, liksom lokalföreningar hos SPF Seniorerna och Aktiva Seniorer.

– Alla i testgruppen lärde sig snabbt att använda appen, även de som var ovana vid ny teknik.
Det är ett pedagogiskt och användarvänligt verktyg, som hittills har saknats. MatFröjd är också ett välkommet nytt stöd för anhöriga och personal som arbetar inom äldreomsorgen.

 • Fakta om MatFröjd:
  • MatFröjd är en receptapp för seniorer men är också ett stöd för anhöriga och äldreomsorgspersonal inkl hemtjänstpersonal
  • Receptappen MatFröjd är utvecklad i samverkan med flera kommuner och pensionärsorganisationer
  • Matkonsulterna Margareta Frost-Johansson, Eleonor Schütt och Cecilia Sassa Corin, har utvecklat recepten och skrivit texterna.
  • Innehåller ca 165 näringsberäknade recept med bl a variations- och serveringsförslag.
  • Finansieras av Allmänna Arvsfonden.
  • Se demofilm om receptappen MatFröjd på Youtube
  • Ladda kostnadsfritt ner receptappen från App Store och Playbutiken. Det finns även en webbversion  www.app-matfrojd.nu

Läs mer på www.matforaldre.