Nu börjar det gröna spira

Sommarmånaderna är säsong för färska bladgrönsaker. Missa inte de blad som kommer tidigt!

Idag finns ett brett utbud av olika bladgrönsaker i handeln och nya sorter kommer. Sallad i olika färger och former, skott av mangold och spenat, asiatiska bladgrönsaker och gamla sorter som fallit i glömska men dyker upp i frökataloger igen. Det finns också ett ökande intresse för det vilda skafferiet. Där finns blad som inte går att köpa på ICA och som kräver kunnande och tid för att samla in.

Hungrig_grön, grönare, grönastAtt det är nyttigt med spenat har nog inte undgått någon. Bladgrönsaker är bland annat en bra källa till vitamin A, vitamin K och folat. Folat är en B-vitamin som är viktigt för celldelningen när det bildas nya celler och röda blodkroppar. Benämningen folat kommer från det latinska ordet för blad, folium, och även om folat finns även i andra livsmedel så är gröna blad en viktig källa. Gröna blad innehåller också nitrat som i kroppen kan ombildas till kväveoxid och ge lägre blodtryck och bättre syreupptagningsförmåga. Näringsinnehållet varierar mellan olika bladgrönsaker så variation är bra. Äter man bara isbergssallad så missar man många nyttigheter.

Variation med olika blad gör salladen både vackrare och mer intressant smakmässigt. Späda blad av maskros passar bra i grönsallad liksom pepprig åkersenap och syrligt frisk ängssyra. Under sommaren kan även rotfrukter som rödbeta och morot bidra med vackra blad till salladen.

Nässelsoppa är en klassisk vårrätt men nässlor kan också liksom kirskål användas i andra maträtter. De mörkgröna bladen ger starkt grön färg och kan användas i stället för spenat. Kirskål är lika tidig som nässlorna och kan ätas i sallad men passar också bra i varma maträtter, den är lätt att plocka och kan bäras hem som en bukett. För nässelplockning kan det vara bra med sax och handskar, samt något att lägga plockade nässlor i. För inspiration när du ska laga till kirskål och nässlor så prova gärna nya recept med spenat på Hungrig.nu och byt ut spenaten till kirskål och nässlor.

matkonsult Tove Stenberg