Hushållningssällskapet Jönköping + 1 Okategoriserade

Nätverksträff för kvinnor med ledarskap i fokus

Nyligen gick startskottet för den första kvinnliga nätverksträffen i projektet Skörda lika. Projektet har som syfte att uppmärksamma de jämställdhetsförhållanden som råder inom lantbrukssektorn och samtidigt skapa förutsättningar för kvinnor att känna sig välkomna till samt stanna kvar i branschen. Vid flera tillfällen kommer kvinnor i hela Sverige att träffas för att ta del av olika föreläsningar och dela erfarenheter. Vid det första tillfället var ämnet ledarskap med Annika Bergman som föreläsare.  

Annika Bergman blev för snart 20 år sedan företagare och upptäckte då hur beroende företag är av resurserna personal. Genom att dela med sig av sina egna livsutmaningar lyfte Annika fram kampen mot ”duktiga flickan syndromet” och utforskade ämnen såsom ”Att leda sig själv och andra” samt tankar kring matchkulturen som finns bland företag. Hon reflekterade över det faktum att vi har gjort stora framsteg inom jämställdhetsfrågor men att det fortvarande finns en lång väg att gå. 

För att bli en bra ledare menar Annika att man ska ha ett intresse av att se andra människor. Ledningen formar företagskulturen och det är viktigt att vara inkluderande.  Vidare nämnde hon att det är viktigt att ifrågasätta om man befinner sig på rätt arena där alla ens bästa egenskaper får komma fram.  

Efter en givande föreläsning och fika avslutades kvällen med diskussioner och egna reflektioner. Några av sakerna som deltagarna tog med sig var:  

  • Sluta att göra det osynligt arbete som är utanför ditt ansvarsområde! Undvik att tränga in i andras cirklar och gör deras jobb. Många kvinnor kunde relatera till detta och poängterade vikten av att undvika att ta över det osynliga arbetet på jobbet eller i hemmet. 
  • Kom ihåg att ta ledigt! Flera kvinnor upplevde att det är svårt för företagare på landsbygden att ta ledigt. Unna dig att ta lite ledigt och tänk på annat än arbetet, det kan blir överväldigande annars.  
  • Beröm och uppmuntra varandra! Skapa en kultur av ömsesidig uppskattning. Var inte rädd för att ge varandra en klapp på axeln. 

Vid nästa nätverksträff, den 18 januari, kommer Lars Classon att prata om psykisk ohälsa. Anmälningarna för nätverksträffarna har stängt, men under nästa år kommer webbkurser om ämnet jämställdhet att publiceras på vår lärplattform, så håll utkik!