Matkonsulten: Vi borde prata mer om maten när vi äter

Prata mer om maten under måltiden! Den uppmaningen kommer från Kristina Wikström, matkonsult på Hushållningssällskapet. – Att prata om dofter och smaker gör att man blir en bättre konsument och kan göra aktiva val.

Det är inte varje dag som man lägger så stort fokus på köttbullar och använder alla sina sinnen i en sensorisk bedömning, säger Kristina som anordnade testet av köttbullar. Hon vidhåller dock att vi måste prata mer om maten under måltiden, speciellt med barnen.

– Det är viktigt att lära sig sätta ord på maten, på samma sätt som man gör vid vinprovningar. ”Saperemetoden” som vi bland annat använder i projektet Pedagogiska odlingar (Skolträdgårdar) kan även tillämpas vid vanliga måltider. Att äta med alla sina sinnen leder till att man vågar öka variationen i det man äter och utvecklas till en mer medveten konsument.

Även i köttbulletestet uppmanades testpanelen att smaka med alla sina sinnen.

– När det gäller djupfrysta färdiga köttbullar kan tillagningen variera i allt från att vara friterade till stekta på traditionellt sätt. Det gör att exempelvis utseende och konsistens skiljer sig åt. Man kan även märka skillnader i exempelvis kötthalt och tillsatser, säger Kristina.

Om man inte hinner med att göra egna köttbullar kan man ändå sätta lite egen prägel på tillagningen säger hon.
– Man kan till exempel krydda med kryddpeppar eller andra kryddor, steka i smör och dekorera med örter som persilja.